Pretraga

Drama u redakciji Universitasa, sveučilišnog pamfleta koji studente proziva za ‘džihad’

A- A+

Ivan Perkov, zagrebački urednik Universitasa, optužio je splitskog rektora Dragana Ljutića za cenzuru nakon što je zadnji broj novina izašao bez tri sporna priloga. Universitas je, podsjetimo, sveučilišni pamflet koji izdaju zajednički sveučilišta u Splitu i Zagrebu. Zagrebački dio redakcije taj je list koristio i za obračunavanje s novinarima, ali i studentima koje su jednom prozvali, za ni manje ni više, ‘džihad’ na rektorat. Današnju je pressicu, zanimljivo, organizirao Hrvatski sveučilišni sindikat, opskurna organizacija bliska upravi zagrebačkog sveučilišta.

Foto: Duje Kovačević|srednja.hr

Danas se u akademiji odvijala prava mala sapunica. Ivan Perkov, urednik zagrebačkog dijela redakcije sveučilišnih novina Universitas, podnio je ostavku, a to je učinio jer je, kako kaže, u svom radu – cenzuriran. Za cenzuru je optužio splitskog rektora Dragan Ljutića, rekavši da je ovaj inzistirao da u posljednji broj Universitasa ne uđu i tri teksta koja je pripremio zagrebački dio redakcije. Sve to Perkov je danas ispričao medijima na press konferenciji Hrvatskog sveučilišnog sindikata.

Tko su akteri?

Prije no što krenemo na konkretne tvrdnje i optužbe koje su na današnjoj pressici iznesene, dajmo malo konteksta cijeloj priči. Hrvatski sveučilišni sindikat, organizator današnje pressice, opskurna je, nereprezentativna sindikalna organizacija bliska upravi zagrebačkog sveučilišta. U prošlosti su u nekoliko navrata čvrsto stajali uz bok rektoru Damiru Borasu i njegovom vjernom suradniku, moćnom prorektoru Anti Čoviću.

Universitas, o kojem je danas bilo riječi, sveučilišni je list koji zajednički izdaju splitsko i zagrebačko sveučilište. U prošlosti ga je, nimalo tajno, zagrebački dio redakcije koristio za veličanje lika i djela rektora Borasa, ponekad stavljajući čak 14 njegovih fotografija u izdanje. Osim toga, koristili su taj pamflet i za obračunavanja s novinarima, ali i studentima koje su jednom prilikom optužili za ‘džihad’ na rektorat. Jednom su već, u kontekstu današnjih zbivanja posebno ironično, smijenili glavnog urednika zato što je htio objaviti demanti Filozofskog fakulteta. Universitas se, inače, financira javnim sredstvima, a naša dva najveća sveučilišta – splitsko i zagrebačko – godišnje na njega potroše milijun i više kuna.

Izdvojeni članak

[ANALIZA] Sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu, samo je pitanje za koga je istinito i bitno

Što se danas dogodilo?

Danas je, po svemu sudeći, došlo do oštrog redakcijskog sukoba na relaciji Split-Zagreb. Zamjenik glavne urednice, ujedno i urednik zagrebačkog dijela redakcije Ivan Perkov optužio je rektora splitskog sveučilišta Dragana Ljutića, kako smo spomenuli, za cenzuru. Tvrdi da je rektor preko glavne urednice Mile Puljiz zahtijevao da u novi, 144. broj Universitasa, ne uđu tri teksta koje je pripremila ekipa iz Zagreba. Konkretno, to su Perkovljev uvodnik o ‘fleksibilnom ukidanju sveučilišne autonomije’, tekst u kojem pokušavaju opravdavati izbacivanje ugledne akademkinje Milene Žic Fuchs iz tijela koje nadzire rektora, ali i pretenciozan članak o ‘nezakonitim zakonskim inicijativama Ministarstva znanosti’. Perkov je na pressici istaknuo da je bio ‘šokiran i razočaran’ kad je vidio da je novi Universitas objavljen bez ta tri priloga. Zbog svega je podnio ostavku na uredničko mjesto.

– Postoje indicije da rektor Ljutić djeluje kao transmisija utjecaja aktualne politike na sveučilišni život s posebnim zaduženjem za najveće i stožerno hrvatsko sveučilište. Utoliko njegov cenzorski nasrtaj na slobodu akademskih medija treba tumačiti kao znak da se vladajuća politika preko ‘nezakonitih zakonskih inicijativa Ministarstva znanosti’, kako je glasio naslov uklonjenog teksta, konačno čvrsto odlučila obračunati s autonomijom zagrebačkog sveučilišta, stoji u dijelu ostavke Ivana Perkova.

Ostavku je osim rektorima dvaju sveučilišta, poslao i splitskim senatorima, tražeći da utvrde odgovornost rektora Ljutića zbog ‘nanošenja reputacijske štete Sveučilištu i zbog povrede ugleda dužnosti koju obnaša’. Ostavka je dostavljena i na znanje moćnog prorektora Čovića, inače predsjednika nakladničkog savjeta za Universitas. Vlatka Vukelić, predsjednica Sindikata, ova je događanja usporedila s cenzurom časopisa Obzor 1897. godine, a Mate Krajina, treći govornik na današnjoj pressici, iznio je hvalospjev o mladom zagrebačkom uredniku kazavši da je Perkov, jednostavno, ‘promicatelj dobra, katalizator konstruktivnosti i branitelj akademske slobode i sveučilišnog identiteta’.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu smijenilo glavnog urednika Universitasa jer je htio objaviti demanti Filozofskog fakulteta

‘Universitas nije dnevno politički list, nego sveučilišna novina’

Ova se press konferencija događa u dosta znakovitoj godini, kako za splitsko, tako i za zagrebačko sveučilište. Naime, na objema institucijama ovo je godina u kojoj se bira novi – rektor. Na zagrebačkom sveučilištu to sigurno znači novu osobu, budući da Borasu ove godine istječe drugi mandat, dok je aktualnom splitskom rektoru Ljutiću zadnja godina prvoga mandata. Na današnjoj smo pressici pitali Perkova ima li ovo sve veze s izborima za rektore, i treba li ovo sve promatrati kroz prizmu sukoba u toj sferi. Rekao je da mu je to teško komentirati, jer na izbore za rektora utječe čitav niz procesa.

Kako je Perkov u svojem današnjem izlaganju iznio dosta ozbiljne optužbe na račun splitskog rektora Dragana Ljutića, glavne urednice Universitasa Mile Puljiz, ali i resornog ministra Radovana Fuchsa, odlučili smo ih sve kontaktirati. Ministarstvo znanosti i obrazovanja kaže da nisu upoznati s navodima, te nas upućuju na splitskog rektora. Splitski nas rektor, pak, upućuje da se sa svim upitima obratimo glavnoj urednici. Glavna urednica Mila Puljiz demantira navode o cenzuri.

– Universitas su hrvatske sveučilišne novine čiji su nakladnici Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu. Glavni cilj im je informiranje akademske zajednice, a posebno studenata, o važnim projektima i zanimljivim događajima iz sveučilišnog života. Spomenuti tekstovi, na žalost, nisu zadovoljili taj kriterij i to je razlog zbog kojih nisu objavljeni. Nije riječ o cenzuri nego o uređivačkoj politici iza koje stojim kao glavna urednica. Universitas nije dnevno politički list nego sveučilišna novina, navodi Puljiz u odgovoru za portal srednja.hr