Pretraga

Dobre vijesti za studente stručnih studija: Izmjene Zakona uskoro u javnoj raspravi

A- A+

Studenti stručnih studija uskoro bi trebali dobiti neke sretne vijesti. Kako doznajemo od inicijative 300=300, Ministarstvo znanosti i obrazovanja „ubacilo je u petu brzinu“ te će uskoro doraditi nacrt izmjena Zakona o HKO-u te ga poslati na javno savjetovanje. Iz inicijative pozivaju sve studente stručnih studija da se, kada nacrt postane dostupan, uključe svojim komentarima i primjedbama u javno savjetovanje.

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru
| Foto: srednja.hr

 

Nakon što je Ustavni sud početkom ožujka donio odluku kojom se ukidaju odredbe članka 6. Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kvalifikacije studenata stručnih studija opet su, na neki način, dovedene u pitanje. Oni su se organizirali u inicijativu 300=300 i jasno istaknuli da žele stati na kraj diskriminaciji koja se, kako su tada naveli, vrši nad 70.000 ljudi.

Ministarstvo poslalo izmjene Zakona u proceduru

Budući da odluka Ustavnog suda o ukidanju dijelova Zakona o HKO-u počinje vrijediti prvim danom 2021. godine, studenti okupljeni u inicijativu 300=300 od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražili su očitovanje o tome kada će se krenuti u proceduru s izmjenama Zakona.

Zadnji odgovor koji su dobili sugerira da je Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o HKO-u u svojoj završnoj fazi pred puštanja u javnu raspravu. Naime, u dopisu kojim je MZO odgovorio na upit inicijative ističu kako su 9. lipnja prikupili potrebna mišljenja tijela državne uprave te su najavili da će nakon analize žurno doraditi tekst Nacrta i uputiti ga na mišljenje Uredu za zakonodavstvo.

– Nacrt prijedloga zakona bit će javno dostupan u sklopu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, tijekom kojega će biti moguće dostaviti primjedbe, prijedloge i komentare. Nismo u mogućnosti dostaviti Vam Nacrt prijedloga zakona prije nego što je pripremljen za javno savjetovanje, međutim pozivamo Vas da se aktivno uključite u javno savjetovanje o predmetnom zakonu čim ono bude pokrenuto, stoji u posljednjem odgovoru iz MZO prema inicijativi 300=300.

Kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ih upitali kada se otprilike Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o HKO-u može očekivati na javnom savjetovanju, a oni su nam rekli kako je sve poslano u proceduru.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon prikupljenih mišljenja svih relevantnih tijela državne uprave na tekst Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, iste uputilo u proceduru Vlade RH, rekli su nam iz Ministarstva.

Iz studentske inicijative pozivaju na sudjelovanje u javnoj raspravi

Studentska inicijativa 300=300 zadovoljna je odgovorom Ministarstva. Ipak, sve je kažu na njima – studentima stručnih studija – i njihovoj volji da artikuliraju što misle o prijedlogu izmjena i dopuna zakona kada on konačno uđe u fazu javnog savjetovanja. Iz tog razloga, pozivaju na što šire sudjelovanje u javnoj raspravi.

– Napominjemo da ste upravo vi zaslužni što se ovaj kotač sve brže okreće i što nismo dozvolili da ovo prođe ispod radara stoga je od ključne važnosti da još više pokažemo da nas ima u jako velikom broju kako bismo ovo priveli kraju u što kraćem vremenu i kako ne bi dozvolili da se bilo kakav oblik diskriminacije direktno vrši nad studentima. Od iznimne važnosti je i to da smo svi uključeni u proces donošenja odluke koja će definirati našu budućnost. Stoga Vas pozivamo sve da i dalje shareate našu grupu kako bi se pripremili u što većem broju za javno savjetovanje jer će ono biti ključno za donošenje konkretnog rješenja, stoji u jednoj od objava u grupi.

Javna savjetovanja o svim propisima koje sastavlja, izmjenjuje i dopunjava Ministarstvo znanosti i obrazovanja možete vidjeti na ovoj poveznici. Tu će se, kada uđe u fazu javne rasprave, biti moguće pristupiti Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o HKO-u.

I dalje nema stručnog magistra

Podsjetimo, studenti stručnih studija već nekoliko godina izražavaju svoje nezadovoljstvo ne samo već kvalifikacijama koje su im dvaput dovedene u pitanje, već i zvanjem koju dobiju nakon završenog studija. Nakon tri godine studija dobiju titulu stručnog prvostupnika (paralela na sveučilištu je akademsko zvanje sveučilišni prvostupnik). No, završetkom stručnog diplomskog specijalističkog studija dobiva se stručno zvanje stručnog specijalista (paralela na sveučilištu je akademsko zvanje magistar).

Mnogi studenti stručnih studija bili bi zadovoljniji kada bi se nazivlje uskladilo sa sveučilišnima pa recimo da nakon završetka diplomskog stručnog studija dobiju stručno zvanje stručnog magistra. Svojedobno je na Facebooku postojala i stranica, a još uvijek se mogu naći i rasprave po forumima gdje se korisnici pitaju – ako je nazivlje između stručnih i akademskih zvanja usklađeno na preddiplomskoj razini, zašto nije i na diplomskog?  Ove godine, čini se, usklađivanje nazivlja i zvanja neće lako dočekati, barem po informacijama koje su dobili od Ministarstva.

– Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju nije uvršten u predviđene zakonodavne aktivnosti u ovoj godini, istaknuli su iz MZO-a.