Pretraga

Dobre vijesti: Sve više žena upisuje tehničke studije

A- A+

Iako na tehničkim fakultetima prevladavaju muškarci, sve je veći broj žena koje odabiru tehnička zanimanja. Osim što raste broj studentica na zagrebačkom FER-u i FSB-u, na pozicijama asistenata i znanstvenih novaka tehničkih fakulteta sve je više žena. Da je interes velik pokazuje i navala na novi dislocirani Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku.

foto: Agencija Kocka

– Broj studentica koje upisuju dodiplomski/preddiplomski studij FER-a od 1990. godine do danas iznosi oko 15 posto. U posljednjih nekoliko godina taj se postotak lagano približava prema 20 posto. Vjerujem da nije potrebno posebno napominjati da studentice, u prosjeku, nešto brže završavaju studij, a pri tome ga završavaju i s nešto višom prosječnom ocjenom od svojih kolega studenata-muškaraca, objašnjava dekan FER-a, prof. dr.sc. Mislav Grgić.

Izdvojeni članak

Student FER-a svojom aplikacijom olakšao život svim putnicima ZET-a

Prvi energetski studij u Hrvatskoj

Da je interes djevojaka za tehničkim zanimanjima sve veći pokazuje i velika zainteresiranost maturantica šibenskog područja koje od jeseni planiraju započeti preddiplomski dislocirani studij energetike.

Novi politehnički studij Sveučilišta u Zagrebu sa sjedištem u Šibeniku osnovali su zagrebački FER i FSB, a kroz nastavu će obuhvatiti discipline koje se provode na FER-u kao što su elektrotehnika, računarstvo te informacijsku i komunikacijsku tehnologiju te kompetencije FSB-a.

Šibenčaka Josipa Rak novi je studij stavila kao svoj prvi izbor.

– Potražnja za energijom u svijetu raste, kao i potražnja za stručnjacima u tom području. Ovaj je studij privlačan ljudima koje zanima energetika, ali koji su stekli određene vještine iz matematike i fizike. Osim toga, poslodavci su počeli pokazivati interes za zapošljavanje tog kadra, kaže Josipa.

Izdvojeni članak

Maturant koji je upao na Princeton konobari u Šibeniku

Diploma iz tehničkih znanosti ima težinu

I Josipina kolegica, Lucija Orlović, slaže se kako je novi studij perpektivno područje u kojem neće biti teško pronaći posao, a drago joj je da se Šibenik otvorio mladima.

Dekan Grgić smatra kako je šibenski studij privlačan zbog potrebe za kadrovima iz područja energetike.

– Privreda prepoznaje kvalitetu znanja i vještina studenata koji diplomiraju na FER-u i FSB-u pa je i to dodatni razlog zašto naše diplome imaju određenu ‘težinu’  budućim poslodavcima. Upravo će to dobiti Šibenik novim Studijem energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, zaključio je Grgić.