Pretraga

Đogaš je postao prorektor kad je izgubio izbore za Split: Sad u sveučilišnom pamfletu kritizira Grad

Oporba iz rektorata. Mogli bismo tako osloviti Zorana Đogaša, splitskog prorektora za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom, inače nesuđenog splitskog gradonačelnika koji je na posljednjim izborima izgubio od sveučilišnog kolege Ivice Puljka. Upravo se Đogaš u zadnjem intervjuu, koji je dao za milijunski sveučilišni pamflet Universitas, malo obrecnuo na gradske vlasti. Kaže da Grad baš nema sluha za Sveučilišta, da bi studente i studentske prostore trebao bolje tretirati, čak i da je on nešto predlagao, ali da ništa nije prošlo.

zoran đogaš

Zoran Đogaš, splitski HDZ-ovac i kandidat za prorektora Sveučilišta u Splitu
Foto: HDZ Split | Pixabay | srednja.hr

Zoran Đogaš u akademiji je poznat kao sveučilišni profesor i bivši dekan Medicinskog fakulteta. No, široj javnosti i građanima ucrtao se u sjećanje, zasigurno, kao nesuđeni splitski gradonačelnik. Na prošlogodišnjim lokalnim izborima doživio je seriozan poraz od svojeg protivnika, još jednog sveučilišnog profesora Ivice Puljka. Dok su izbori još bili u tijeku šuškalo se da bi Đogaš, u slučaju poraza mogao utješno završiti na rektoratu Sveučilišta u Splitu kao jedan od prorektora. Pitali smo tada rektora Dragana Ljutića za to. Njegovi su nam ljudi iz rektorata rekli da odluka još nije donesena i ljubazno nam zahvalili na interesu.

Početak nove akademske godine, svega nekoliko mjeseci nakon, a Zoran Đogaš postaje prorektor na splitskom sveučilištu i to za, pazite sada, međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom. To je prvi put da netko u prorektorskom timu sadašnjeg splitskog rektora ima taj portfelj. Kako smo pisali, vidjet ćemo hoće li na toj poziciji morati dolaziti u kontakt s gradonačelnikom Puljkom, od kojega je nekoliko mjeseci ranije, izgubio na izborima.

I Đogaša smo tada pitali za komentar, a on se pitao čemu naše čuđenje i povezivanje njegove prorektorske funkcije s politikom. Rekao nam je to svega nekoliko mjeseci nakon što je sam bio kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika, a rektor Ljutić, u čiji je tim sad došao, javno je jako blizak s premijerom i njime se, kako je jednom rekao, ponosi.

Izdvojeni članak
zoran đogaš

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika postao prorektor: ‘Čemu vaše čuđenje i povezivanje s politikom?!’

U intervjuu se malo obrecnuo na gradske vlasti

U posljednjem intervjuu za Universitas, milijunski sveučilišni pamfletmilijunski sveučilišni pamflet, sa Zoranom Đogašem razgovarala je Diana Barbarić, a on joj je rekao niz zanimljivih stvari o kojima se splitski rektorat pohvalio na svojim stranicama. Đogaš je intervju iskoristio i da uputi poneku packu Gradu, kojeg se lani nije uspio domoći. Rektorova je bila ideja spojiti lokalnu i međunarodnu zajednicu pod jedan prorektorski portfelj koji je dopao baš Đogašu, a Đogaš ju je, očekivano kaže za Universitas, u potpunosti podržao jer misli da je uloga splitskog sveučilišta u lokalnoj zajednici ‘od nemjerljive važnosti’. Ne samo to, nego kaže prorektor da je Sveučilište najvažnija institucija u Splitu.

Novinarka ga potom pita kakav je odnosa Grada Splita i Sveučilišta. U Splitu je, ističe, 20.000 studenata, no ‘katkad se čuju primjedbe da je to neprimjetno jer studenti kao da su začahureni na kampusu’. Upita stoga Đogaša je li to kriva percepcija ili bi Split mogao više učiniti za studente.

– Mislim da nisam usamljen u mišljenju da bi odnos Sveučilišta i Grada morao biti puno bolji, puno tješnji, s puno više suradnje, puno više doprinosa Sveučilišta razvoju grada i puno više sluha Grada za potrebe Sveučilišta. Puno je prostora za napredak, kazao je Đogaš.

Sveučilište i studenti, dodao je u razgovoru za Universitas, moraju biti u čitavom gradu, a ne samo na Kampusu. Oni koji već jesu u gradu, njihove bi prostore trebalo koristiti, kaže Đogaš, drugačije. Ne bi ih se smjelo tretirati kao druge gradske prostore koje koriste razni korisnici.

– Mislim da je Sveučilište “brend” koji grad još uvijek nedovoljno koristi. Već sam nudio ideje Gradu da se izgrade smještajni kapaciteti za te studente u suradnji sa Sveučilištem, s njemačkim bolnicama za koje školujemo te buduće doktore medicine i s EU fondovima, ali zasad nije bilo puno sluha za to. Eto, još jedne prilike za napredak, obrecnuo se u Universitasu prorektor Zoran Đogaš malo i na gradske vlasti.

Izdvojeni članak
dragan ljutić

Ovo je splitski rektor na predstavljanju kandidata HDZ-a: Jednom je rekao da je ponosan na Plenkovića

Oporba iz rektorata

Iako nije poznato kojim je sve gradskim vlastima, na čelu s kojim gradonačelnicima nudio da se izgrade smještajni kapaciteti i koliko dugo već traje neskladan odnos Grada prema Sveučilištu i studentima, ova packa gradskim vlastima jako je zanimljiva. Zanimljiva je upravo zbog toga jer bi, da je kojim slučajem pobijedio na izborima, Đogaš postao gradonačelnik i našao bi se na strani koju sada kritizira.

Ovako nije, ali je dobio prorektorsku poziciju na kojoj se bavi, među ostalim, i suradnjom s lokalnom zajednicom. Ta mu pozicija daje prostor da iz akademske zajednice, iz rektorata našeg drugog najvećeg sveučilišta, bude svojevrsna oporba gradonačelniku koji ga je porazio na izborima. Po onome što kaže Đogaš, ako je njegove navode uzeti kao nepristrane kritike, čini se da baš trenutno i nema ‘suradnje s lokalnom zajednicom’, barem ne kada je u pitanju Sveučilište i Grad Split.