Pretraga

Šuška se da bi Đogaš, nakon poraza, mogao postati prorektor: Pitali smo rektora, nije nam odgovorio na to pitanje

A- A+

Splitski kandidat HDZ-a Zoran Đogaš nakon poraza na izborima mogao bi dobiti prorektorsku funkciju na Sveučilištu u Splitu. Šuška se to već neko vrijeme u akademskim krugovima, a mi smo, da odagnamo svaku sumnju, o tome upitali po drugi put izabranog splitskog rektora Dragana Ljutića. Iz rektorata nisu ni potvrdili ni demantirali tu informaciju, već samo istaknuli kako Ljutić ‘još nije donio predmetnu odluku’ te nam zahvalili na interesu.

zoran đogaš

Zoran Đogaš
Foto: HDZ Split | obrada srednja.hr

Već neko vrijeme u akademskim se krugovima šuška da bi Zoran Đogaš, HDZ-ov kandidat i sveučilišni profesor, u slučaju da izgubi izbore za splitskog gradonačelnika, mogao na splitskom sveučilištu dobiti prorektorsko mjesto. Naime, rektor Dragan Ljutić ove je godine kao jedini kandidat izabran u drugi mandat na čelnu funkciju splitskog rektorata, a još uvijek nije javno otkrio hoće li zadržati tim prorektora iz tekućeg mandata niti hoće li dolaziti do ikakvih promjena.

Izdvojeni članak
dragan ljutić

Ovo je splitski rektor na predstavljanju kandidata HDZ-a: Jednom je rekao da je ponosan na Plenkovića

‘Rektor još nije donio predmetnu odluku’

Đogaš je u nedjelju neslavnog izgubio, osvojivši duplo manje glasova svojih sugrađana u odnosu na protukandidata Ivicu Puljka koji je po drugi put u godinu dana izabran za splitskog gradonačelnika. Jučer smo stoga kontaktirali rektora splitskog sveučilišta Dragana Ljutića te ga upitali što je s njegovim prorektorskim timom.

Pitali smo ga hoće li zadržati iste ljude te planira li neke kadrovske promjene među svojim najbližim suradnicima. Sasvim konkretno, upoznali smo ga sa šuškanjima u akademiji da bi se na prorektorskoj poziciji u njegovu timu mogao naći upravo Đogaš. Danas u prijepodnevnim satima dobili smo dopis iz ureda za odnose s javnošću splitskog rektorata u kojem nam ta informacija nije ni potvrđena ni demantirana. Iz splitskog rektorata samo su nam kratko poručili kako rektor Ljutić ‘još nije donio predmetnu odluku’ te nam zahvalili na interesu.


ZAGREBAČKI REKTOR NATUKNUO TKO ĆE MU BITI PROREKTORI

Ove godine, naglasimo, osim na splitskom sveučilištu, birao se i rektor na našem vodećem – zagrebačkom. Za novoga je rektora izabran Stjepan Lakušić, dosadašnji dekan Građevinskog fakulteta. Na konferenciji za novinare netom nakon izborne sjednice Senata, na pitanje novinara ima li na umu već tim prorektora, rekao je kako nikome nije obećao prorektorsku funkciju, no dao je naslutiti istaknuvši tko su mu bili najbliži suradnici u kampanji za rektorske izbore. To su, prisjetimo se, Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta, Dubravko Majetić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Tibor Pentek, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije te Tomislav Josip Mlinarić s Fakulteta prometnih znanosti.


Poznat po bliskosti s HDZ-om

Rektor Ljutić otprije je poznat po svojoj iznimnoj i javnoj bliskosti s HDZ-om i vladajućim vrhom te stranke. Svojedobno je izjavio kako je ponosan na premijera Andreja Plenkovića i kako je on najbolji premijer kojega smo do sada imali. Fotografiran je i na predstavljanju Zorana Đogaša kao kandidata HDZ-a za nedavno održane izbore, a potom smo i na ceremoniji Dana splitskog sveučilišta, usred kampanje za lokalne izbore, vidjeli cijeli dijapazon stranačkih političara.

Izdvojeni članak
dragan ljutić i andrej plenković

Splitsko sveučilište proslavilo je svoj dan: Hvale se dolaskom premijera i još desetak HDZ-ovaca, usred kampanje

Sveučilište se tom prilikom pohvalilo dolaskom premijera i ‘brojnih uvaženih gostiju’. To se, doduše, najbolje vidjelo iz fotogaleriji. Na prvih osam fotografija u fokusu je bio upravo premijer, a na samoj ceremoniji uočeni su i drugi HDZ-ovci te ministri iz sadašnje i bivših vlada Andreja Plenkovića. Redom, tamo su bili Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabor, Ante Sanader, jedan od potpredsjednika Sabora, Radovan Fuchs, aktualni ministar znanosti i obrazovanja, Oleg Butković, aktualni ministar mora, prometa i infrastrukture, Davor Filipović, novopečeni ministar gospodarstva i održivog razvoja, Vili Beroš, ministar zdravstva.

Osim navedenih svečanosti su nazočili i nekadašnji ministri Dragan Primorac te Damir Krstičević, kao i Blaženko Boban, dugogodišnji hadezeov župan Splitsko-dalmatinske županije te Mirna Veža, povjerenica Vlade za Grad Split. Iako nespomenut u tadašnjem priopćenju, nesuđeni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zoran Đogaš također je prisustvovao svečanoj ceremoniji na kojoj se obilježavao Dan Sveučilišta u Splitu.