Pretraga

Doznajte koje je hrvatsko sveučilište najbolje prema prestižnoj svjetskoj ljestvici za 2019.

A- A+

U.S. News & News Report objavio je svoju novu ljestvicu pod nazivom Best Global Universities. Cilj ovog rangiranja usporediti je sveučilišta na globalnoj razini i rangirati ih prema kvaliteti kroz 13 indikatora. I na ljestvici za 2019. splitsko sveučilište bolje je plasirano od zagrebačkog, iako su oba na lošijoj poziciji u odnosu na 2018.

Filozofski fakultet Split; screenshot: YouTube

Na najnovijoj ljestvici kvalitete sveučilišta koju je objavila utjecajna kompanija U.S. News & News Report, Sveučilište u Splitu nalazi se 523. mjestu i najbolje je rangirano hrvatsko sveučilište na popisu njih 1.250. Sveučilište u Zagrebu još jednom se plasiralo na lošiju poziciju od splitskog i na ovoj je ljestvici 560. U odnosu na prošlu godinu, dva najveća hrvatska sveučilišta ‘potonula’ su za nekoliko mjesta. Podsjetimo, u 2018. splitsko je Sveučilište zauzimalo 487., a zagrebačko 526. poziciju.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu tone brže nego Titanic: Na uglednoj ljestvici kvalitete zauzelo je bijednu poziciju

Za razliku od prethodne godine, na ljestvici U.S. News & News Reporta našlo se još jedno hrvatsko sveučilište, ono u Rijeci. Riječko sveučiliste nalazi se na 1.066. mjestu.

Kada je riječ o sveučilištima u susjednim zemljama, najbolje je pozicionirano Sveučilište u Ljubljani, koje je na 384. mjestu. Bolje od dva najveća hrvatska je i Sveučilište u Beogradu, koje je na U.S. News & News Report ljestvici 427.

Najkvalitetnije sveučilište svijeta u 2019. je Harvard University, a drugo je Massachusetts Institute of Technology. Slijede ih Stanford University, University of California-Berkeley i University of Oxford.

U.S. News & News Report je prilikom rangiranja najboljih svjetskih sveučilišta u 2019. obuhvatio je 1.250 sveučilišta iz 75 zemalja, a u određivanju kvalitete koristi se 13 indikatora. Ocjenjuju se tako reputacije istraživanja na globalnoj i regionalnoj razini, publikacije i objavljene knjige, citiranost, količina publikacija unutar deset najcitiranijih publikacija, internacionalna suradnja i još nekoliko idikatora koje možete vidjeti u tablici koja slijedi. Postotak prikazan u desnom stupcu označuje udio kriterija u ukupnom broju bodova.