Pretraga

Sveučilište u Zagrebu tone brže nego Titanic: Na uglednoj ljestvici kvalitete zauzelo je bijednu poziciju

A- A+

Times Higher Education objavio je svoju novu ljestvicu kvalitete sveučilišta diljem svijeta – World University Rankings. Jedna od najuglednijih ljestvica za 2019. objavljena je jučer, a na njoj se nalazi više od 1.250 svjetskih sveučilišta. Najveće hrvatsko sveučilište, ono u Zagrebu, doživjelo je još jedan debakl.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Rečenica ‘Sveučilište u Zagrebu održava kontinuitet’ uz fotografiju ponovno izabranog rektora Damira Borasa činila je netom nakon izbora naslovnicu pamfleta SuZg, Universitasa. I dok su ju zlobnici komentirali s podsmjehom, nova ljestvica kvalitete World University Rankings 2019. (WUR 2019.), potvrđuje kako je naslovnica Universitasa sročena bez greške.

Izdvojeni članak

Sada već pomalo žalimo Sveučilište u Zagrebu: Objavljena nova ljestvica kvalitete i Split je daleko ispred njih

Naime, baš kao i prošle godine, zagrebačko Sveučilište po kvaliteti je među najlošijima od njih 1.250, barem prema poviše spomenutoj uglednoj ljestvici. Najveće hrvatsko sveučilište nije se pomaknulo sa zbirne pozicije od 801. do 1000. mjesta.

Najkvalitetnije u Hrvatskoj je Sveučilište u Splitu, koje se našlo na poziciji od 601. do 800. mjesta. Ipak, valja napomenuti kako je to niža pozicija u odnosu na prošlu godinu, kada se splitsko Sveučilište na WUR ljestvici našlo na zbirnoj poziciji od 500. do 600. mjesta.

Ljestvica ocjenjuje središnje misije svih sveučilišta, a to su poučavanje, istraživanje, prijenos znanja i internacionaliziranost. Metodologija obuhvaća 13 pokazatelja uspješnosti, a neovisnu prosudbu rang-liste izradila je tvrtka PricewaterhouseCoopers (PwC).

Na ljestvici se nešto previše nisu proslavila niti sveučilišta iz susjednih nam zemalja. Sveučilište u Ljubljani našlo se na istoj zbirnoj poziciji kao i Sveučilište u Splitu, između 601. i 800. mjesta, a Sveučilište u Beogradu između 801. i 1000. mjesta.

Drugu godinu zaredom prvo i drugo mjesto na WUR ljestvici zauzimaju Sveučilište u Oxfordu i Sveučilište u Cambridgeu.

 

10 najboljih sveučilišta svijeta u 2019.

1. University of Oxford
2. University of Cambridge
3. Stanford University
4. Massachusetts Institute of Technology
5. California Institute of Technology
6. Harvard University
7. Princeton University
8. Yale University
9. Imperial College London
10. University of Chicago