Pretraga

Doznali smo s kojim su se prosjekom ocjena maturanti upisivali na fakultete u 2022.

A- A+

Konačni rezultati mature izašli su i upisi na fakultete su gotovi. Jedna od stavki koje se boduju prilikom upisa na većinu studija je i srednjoškolski prosjek ocjena. Od Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji provodi upise na studije putem sustava Postani student, tražili smo podatke o prosječnoj srednjoškolskoj ocjeni upisanih na pojedina fakultete u 2022.

Foto: srednja.hr

Objavom konačnih rezultata mature i rang-lista upisa na studijske programe, doznali smo koji su studiji bili najatraktivniji na upisima. No što upisuju učenici s najboljim srednjoškolskim ocjenama? Naime, uz državnu maturu, a ponekad i prijemni ispit, jedan od glavnih kriterija prilikom sastavljanja rang-liste za upise na pojedine studijske programe je upravo je uspjeh u srednjoj školi. Stoga smo od Središnjeg prijavnog ureda (SPU) zatražili smo i podatke o tome koji je prosjek srednjoškolskih ocjena maturanata upisanih na fakultete u tom ljetnom roku.

Izdvojeni članak
dodjelamzos2

Nagrađeno 96 najboljih maturanata u 2022. godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

Kao i prošle godine, najviše prosječne ocjene iz srednje škole imaju maturanti upisani na Farmaceutsko-biokemijski Fakultet u Zagrebu, 4,85. Na drugom mjestu ljestvice je farmacija u Splitu, točnije Medicinski fakultet i Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu koji kombinirano izvode taj studij. Prosjek upisanih je 4,81. Treće mjesto ljestvice zauzima Medicinski fakultet u Zagrebu, sa srednjoškolskim prosjekom upisanih 4,79. Dalje slijedi Stomatološki fakultet Zagreb, gdje je prosječna ocjena upisanih 4,75 te farmacija u Rijeci koju zajednički izvode Medicinski fakultet i Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, s prosjekom upisanih 4,72.

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda, najniži srednjoškolski prosjek ove godine imaju upisani na Istarsko veleučilište (3,42) te na Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku (3,33).

Prosječne srednjoškolske ocjene upisanih na fakultete u 2022. možete vidjeti u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [436.40 KB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

https://www.youtube.com/watch?v=k8RHiixmDwU&feature=emb_title