Pretraga

Akademski list još nema svoj portal pa su članke objavili, pazite sad, na webu Universitasa

A- A+

Sveučilište u Zagrebu, osim lista Universitas koji izdaju sa splitskim Sveučilištem, odnedavno ima i svoj Akademski list. Prvi broj objavljen je u tiskanom obliku prošlog tjedna, a još se čeka najavljeno otvaranje njegovog internetskog portala. Zato su neki članci Akademskog lista objavljeni na web stranicama Universitasa, a kod svih nije ni jasno da se radi o člancima iz tog lista.

akademski list

Universitas i predstavljanje Akademskog lista | foto: Sveučilište u Zagrebu, srednja.hr

Članci Akademskog lista osvanuli su na web portalu lista Universitas. Naime, Sveučilište u Zagrebu osim što sa Sveučilištem u Splitu izdaje novine Universitas, od nedavno ima i svoj Akademski list.

Kako je najavio rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić, Akademski list imat će svoj portal akademski.hr i podcast. Portal akademski.hr još uvijek nije u funkciji, a neki članci objavljeni u Akademskom listu objavljeni su na web portalu Universitas.

Izdvojeni članak
akademski list

Pročitali smo Akademski list: Deset fotki Plenkovića, nadrealno objašnjenje evanđelja i obrazovanja

Tako web stranica Universitasa pokazuje u digitalnom obliku članke iz novinskog izdanja Akademskog lista. Sada čitatelji online na Universitas-portal.hr mogu pročitati o revoluciji učenja u Sisku, studentskim zdravim danima ili intervju s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković. Pritom svugdje nije ni označeno da su to članci iz Akademskog lista. Kod autora koji pišu za Universitas i za Akademski list jednostavno je označeno samo njihovo ime bez spominjanja Akademskog lista, što je slučaj kod teksta o Metalurškom fakultetu, a primjerice kod intervju s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković u opisu je navedeno da je razgovor proveden za Akademski list.

Na predstavljanju Akademskog lista predsjednik Nakladničkoga savjeta Tibor Pentek kazao je da je Akademski list nova tiskovina koja nije sljednik novina Universitas. No, njihovi članci sada se mogu čitati i na portalu Universitasa. Naša analiza pokazala je da se Akademski list ne razlikuje od Universitasa po mnogočemu. Tako je u prvom broju Akademskog lista čak na deset fotografija tehnički premijer Andrej Plenković, pisalo se i o povezanosti evanđelja i obrazovanja te o revoluciji obrazovanja na fakultetu gdje i sami priznaju da imaju problema s kvotama i zainteresiranošću studenata.