Pretraga

Nije jeftino: Evo koliko je Sveučilište platilo prvi Akademski list s nizom Plenkovićevih fotografija

Prvi broj novog Akademskog lista Sveučilišta u Zagrebu, u kojem smo pobrojili deset fotografija Andreja Plenkovića, tu je instituciju koštao oko 11.000 eura. Kako su nam potvrdili sa Sveučilišta, taj je iznos izdvojen za pripremu i tisak travanjskog broja novina koje su izašle kao prilog Večernjem listu. Uz Akademski list Sveučilište u Zagrebu i dalje plaća sveučilišne novine Universitas koje su ih u 2023. godini koštale 126.000 eura.

universitas i akademski list

Akademski list i Universitas | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Sa Sveučilišta u Zagrebu kazali su nam da je prvi broj novog Akademskog lista, koji je najavljen kao medijski projekt koji će pratiti Sveučilište, fakultete i studente, tu instituciju koštao oko 11.000 eura. Kako su nam opisali, prvi broj Akademskog lista izašao je 30. travnja kao prilog Večernjeg lista.

U prvom broju udarne vijesti bile su to što je Plenković obišao kampus Borongaj

– Sveučilište je do sada platilo oko 11.211 eura za pripremu i tisak prvoga, travanjskoga broja novine, odgovorili su sa Sveučilišta u Zagrebu nakon što smo od njih zatražili koliko izdvajaju za novi, kako ga nazivaju, medijski projekt Sveučilišta.

U prvom broju Akademskog lista, kao što smo pisali, na 32 stranice čitatelji su na čak deset fotografija mogli vidjeti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Udarno je, očito, Akademskom listu bilo to što je Plenković obišao kampus Borongaj i Školu narodnog zdravlja pa su ga prikazali na skupnim fotografijama, pred govornicom ili pak kako se rukuje s ravnateljicom Škole narodnog zdravlja. U prvom broju Akademskog lista moglo se čitati i o Metalurškom fakultetu koji muku muči s brojem studenata. Akademski list taj je fakultet predstavio kao revoluciju učenja koja ujedinjuje i drevna evanđeoska znanja.

Izdvojeni članak
akademski list

Pročitali smo Akademski list: Deset fotki Plenkovića, nadrealno objašnjenje evanđelja i obrazovanja

Ako se nastavi trend, Sveučilište će za svoje novine godišnje izdvajati preko 250.000 eura

Akademski list, inače, nije jedini medijski projekt zagrebačkog Sveučilišta. Još od 2016. godine oni sa splitskim Sveučilištem izdaju novine Universitas koje jednom mjesečno izlaze kao dodatak Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji. Kako su nam kazali sa zagrebačkog Sveučilišta na kraju 2023. godine, troškovi Sveučilišta u Zagrebu za provedbu projekta Universitas za 2021. godinu iznosili su gotovo 170.000 eura, za 2022. godinu 140.000 eura, a za 2023. do 20. prosinca 2023. gotovo 126.000 eura. Usporedbe radi, Sveučilište u Osijeku mjesečno za svoj Sveučilišni glasnik, kazali su nam ranije s osječkog Sveučilišta, daje 1.500 eura, što je godišnje oko 18.000 eura.

Ako će Akademski list i u narednim mjesecima Sveučilište koštati oko 11.000 eura za svaki broj, godišnje će taj iznos biti 132.000 eura uz još 126.000 eura koje izdvajaju za Universitas. Ukupno je to 258.000 eura godišnje. Kako su najavili, Akademski list tek je početak ovog projekta. Pokrenut će portal akademski.hr i podcast. Do tada su, kao što smo pisali, članke iz Akademskog lista objavili na internetskim stranicama Universitasa.