Pretraga

Dva dana nakon što je diplomirao medicinu, Fran je preselio na naš najudaljeniji otok: Sad je tamo liječnik

A- A+

Fran Blažević ima 27 godina. Mladi je liječnik koji je dva dana nakon što je diplomirao svoju zagrebačku adresu zamijenio onom na – otoku Lastovo. Na najudaljeniji je hrvatski otok otišao raditi kao liječnik, a već ga je drugi tjedan posla dočekala izvanredna situacija.

fran blažević

Fran Blažević 27-godišnji je liječnik koji je preselio na Lastovo i sada tamo radi
Foto: HRT screenshot

Živio je u metropoli i studirao jedan od najprestižnijeg fakulteta u državi. No, dva dana nakon što je diplomirao svoju je zagrebačku adresu odlučio zamijeniti onom na – Lastovu. Fran Blažević 27-godišnji je liječnik koji je iz vreve glavnog grada odlučio preseliti i raditi na naš najudaljeniji otok, a njegovi priču donosi HRT.

Već drugi tjedan pacijent je imao infarkt

Imao je licencu, znanje, volju i želju. Praktično čim je došao na posao, dočekali su ga izazovi. Drugi tjedan pacijent je doživio infarkt, ispričao je mladi liječnik za HRT.

– Već drugi tjedan bila je jako izazovna situacija. Jedan je pacijent imao infarkt, slučajno smo na piću bili dr. Brešić, sestra i ja kad smo dobili poziv. U jednom trenutku pacijent je dobio srčanu aritmiju, ali smo ga prije dolaska helikoptera stabilizirali. Nakon toga nisam od uzbuđenja spavao, bilo je stresno, ali najvažnije je da je živ i zdrav, prepričao je novinarima Fran.

Na otok je došao uoči turističke sezone kad se broj stanovnika utrostruči. Skupio je, kaže za HRT, svakakvih iskustava; od kirurških zahvata, podizanja helikoptera do poziva u pomoć korčulanskoj pomorskoj policiji.

Izdvojeni članak

Beroš poslušao vapaje studenata: Nakon faksa neće morati odraditi godinu u obiteljskoj medicini

Kad ima dvojbu, zove iskusnije kolege

Kada ima neku dvojbu, pojašnjava Fran za HRT, konzultira se s iskusnim starijim kolegama. To je posebno tako kad su u pitanju djeca. Na njih je, kaže, najosjetljiviji jer tu dolazi posebna odgovornost i stres.

– Tu uvijek zovem kolege iz KBC-a Split i Zagreb. Svi su mi od velike pomoći, rekao je i posebno istaknuo dr. Antokovića koji mu je, ističe, uvijek na raspolaganju kada ima pacijente s koronarnim problemima.

Anita Jančić Lešić, načelnica Općine Lastovo, kaže da je mladima teško doći na otok, a da se neki koji dođu ne zadrže dugo. Fran Blažević treći je liječnik na otoku u godinu dana. Više pogledajte u prilogu HRT-a.