Pretraga

Beroš poslušao vapaje studenata: Nakon faksa neće morati odraditi godinu u obiteljskoj medicini

A- A+

Mladi liječnici ipak neće morati odraditi godinu dana u obiteljskoj medicini prije nego što mogu ići na specijalizaciju. Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je detalje reforme zdravstva i najavio kako godina dana rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ipak neće biti obvezna.

Vili Beroš / Screenshot YouTube

Ministarstvo zdravstva predstavilo je odaziv i ključne prijedloge s javnog savjetovanja zdravstvene reforme. Vili Beroš poslušao je nezadovoljne studente medicine i najavio kako godina dana rada u primarnoj zdravstvenoj neće biti obvezna, prenosi N1.

Nije sasvim odustao od prijedloga

Kako smo ranije pisali, zakona razbjesnio je studente koji su poručili kako im to remeti planove za daljnji život i profesionalni put, jer velik broj njih namjerava odmah upisati specijalizaciju. Nezadovoljni studenti sastali su se s Ministarstvom prošli tjedan i poručili kako bi uvođenje ovakvog zakona značilo još veći odljev liječnika u inozemstvo.

Iako nije sasvim odustao od tog prijedloga, Beroš je poručio kako rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezan, već će vjerojatno biti ponuđen kao jedan od oblika stjecanja iskustva.

– Uvažili smo određene prijedloge te odlučili promijeniti koncept s činjenicom i tendencijom da suština ipak ostane ista. o je pružanje dodatne edukacije mladim liječnicima, dodatno skupljanje iskustva. Prihvatili smo prijedlog u javnom savjetovanju. Godina dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezna, poručio je ministar.

Izdvojeni članak
liječnici

Studenti medicine bijesni zbog najavljenih promjena koje ih čekaju nakon faksa: Studentski zbor ih podržao

Ulaganje u ljudske resurse

Poručio je kako je zdravstvena reforma proces kojeg treba kontinuirano prilagođavati te da je potrebno ulagati u ljudske resurse.

– Želimo izmijeniti hrvatski zdravstveni sustav. Osnovni cilj refrome je održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu. Možemo pričati o drugim pitanjima, ali pacijent mora biti u središtu, rekao je Beroš, prenosi N1.

Podrška studentima

Nezadovoljne studente medicine podržala je Inicijativa mladih liječnika koja je organizirala prosvjed zbog nepovoljnih ugovora o specijalističkom usavršavanju i povećanju koficijenata plaća liječnika. Osim Inicijative, studente je podržao i Hrvatski studentski zbor.

– Ovim bismo putem voljeli izraziti svoju podršku kolegama studentima, budućim liječnicima, u njihovom nastojanju da se oslobode te obaveze rada. Slažemo se s kolegama da bi svaki mladi liječnik u Republici Hrvatskoj trebao imati mogućnost odabira svojeg radnog mjesta, kako je to do sada bila praksa, poručili su iz HSZ-a u pismu poslanom Berošu prije nekoliko dana.