Pretraga

Dvije bivše studentice Filozofskog doživjele seksualno nasilje, počinitelj još uvijek radi kao profesor

A- A+

Dvije bivše studentice Filozofskog fakulteta u Zagrebu doživjele su slučajeve seksualnog nasilja, jedan od profesora koji ju je uznemiravao još predaje na tom faksu. Studentski zbor pružio je podršku žrtvama te pozvao da sve slučajeve prijave studentskom pravobranitelju.

Foto: Unsplash; Volkan Olmez | srednja.hr

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu pružio je podršku kolegicama i kolegama studentima koji su bili žrtve seksualnog zlostavljanja.

Izdvojeni članak

ADU zna imena zlostavljača studentica: Stiglo 11 prijava, četiri profesora još uvijek rade

‘Vrijeme je da prekinemo šutnju’

“Ovom prilikom želimo javno podržati regionalnu inicijativu Nisam tražila na kojoj studentice i ostale žene iz cijele regije hrabro iznose svoja svjedočanstva o raznim oblicima seksualnog nasilja koje su proživjele, uglavnom počinjena od strane osoba na poziciji moći”, započinje tako objava Studentskog zbora Filozofskog.

Svima koji su iznijeli svoje svjedočanstvo zahvalili su na hrabrosti, a priliku su iskoristili i da sve sadašnje i bivše studentice i studente sa sličnim iskustvima. Pozvali su i zaposlenike i zaposlenice, ako su se susreli sa seksualnim uznemiravanjem ili zlostavljanjem da sve prijave studentskim pravobraniteljima koji su već ranije “uspješno rješavali slučajeve seksualnog nasilja na Fakultetu”, a svima su zajamčili potpunu pomoć i anonimnost.

“Razmatramo i ostale opcije kojima bismo mogli osigurati da se ovakvi slučajevi čuju i riješe što brže te ćemo vas o konačnim koracima uskoro obavijestiti. Ono što se činilo svima jasno nažalost i dalje treba ponavljati – seksualnom nasilju nema mjesta na Filozofskom fakultetu i u našem društvu. Vrijeme je da prekinemo šutnju. Vrijeme je da ovakvim iskustvima stanemo na kraj tako da o njima krenemo glasno pričati”, stoji u objavi studentskog Zbora.

Dva slučaja na Filozofskom

Reakcija Studentskog zbora na Filozofskom dolazi nakon što su na stranicama inicijative objavljena dva slučaja seksualnog zlostavljanja nad studenticama koje su studirale upravo na tom fakultetu. Prvo od strašnih iskustava dogodilo se studentici povijesti umjetnosti koju je uznemiravao tajnik Muzeja suvremene umjetnosti gdje je radila kao vodičica.

– U svakom je trenutku koristio priliku za neumjesne opaske studenticama mlađima od sebe tada dvadesetak godina, a najdraža replika bila mu je: „Znaš da moraš biti sa mnom dobra ako se hoćeš zaposliti u Muzeju?“ Bilo je to popraćeno neumjesnim pogledima i gestikulacijama te se ponavljalo u mnogim susretima kroz godine. U mojem slučaju nije bilo više, ali i ovo je bilo previše. Ja ne mogu dobiti posao u Muzeju. On još uvijek radi tamo, sada kaže da je producent, a natječaj koji slijedi kažu da je za djevojku koju grli na javnoj fotografiji na kojoj ima čudnu mrlju na hlačama. Natječaji u javnim institucijama uvijek imaju ime i prezime i nikad objektivne kriterije, opisala je svoje iskustvo.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Horor priče o seksualnom zlostavljanju na hrvatskim faksevima: ‘Nasrnuo je na mene i na silu me pokušao poljubiti’

Drugoj je studentici upravo profesor Filozofskog gdje je studirala slao seksualne poruke, što je u njoj izazvalo strah da netko ne sazna ili da joj ne da lošu ocjenu, ako njegovim porukama ne udovolji.

– Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisujem kolegij na kojem još uvijek predaje dotični profesor. S njime stupam u virtualni kontakt putem mobitela radi izvanfakultetskog projekta na kojem je i on sudjelovao kao gost, a na kojem sam ja radila. Tad započinju poruke i javljanje, slanje njegovih selfija i seksualno aludirajućih poruka. Unatoč tome što sam mu se uvijek obraćala s Vi, profesore, skrećući na akademske i poslovne teme, poruke nisu stale, čak ni unatoč tome što je osobno poznavao mog tadašnjeg dečka. Poruke su stale tek kad sam položila ispit i kad sam ih u potpunosti počela ignorirati. Uvijek me bilo strah da netko ne otkrije da moj profesor, kod kojeg tjedno slušam predavanja, šalje seksualno aludirajuće poruke. Također me bilo strah da ako ne udovoljim njegovim porukama da ću dobiti lošu ocjenu ili još gore, pasti kolegi, piše u svojoj ispovijesti i otkriva kako je riječ o profesoru koji i dalje predaje, ima reputaciju ‘upucavanja’ studenticama te je javna ličnost, opisala je svoje strašno iskustvo.