Pretraga

ADU zna imena zlostavljača studentica: Stiglo 11 prijava, četiri profesora još uvijek rade

A- A+

Nakon što je srpska glumica Milena Radulović optužila redatelja Miroslava Miku Aleksića za višestruko silovanje, žene diljem regije putem Facebook stranice ‘Nisam sama’ otkrile su vlastite stravične priče o seksualnom zlostavljanju. Dio ispovijesti dolazi i sa hrvatskih fakulteta, a javilo se i više bivših i sadašnjih studentica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Uprava ADU-a pokrenula je inicijativu i od studentica i studenata zatražila da prijave slučajeve. Zaključno sa srijedom, stiglo je 11 prijava, a ono što posebno zabrinjava je da četiri prijavljena profesora još uvijek rade na Akademiji.

Akademija dramske umjetnosti | Foto: srednja.hr

– Poznato ime, direktor, redatelj, profesor na ADU u Zagrebu, godinama je pripreme za prijemni ispit, s maloljetnicama ‘odrađivao’ u krevetu. Znalo se, šutjelo. Štitila ga je i supruga. Jedna od žrtava je moja prijateljica. ‘Suradnja’ je na njoj ostavila neizbrisiv psihički trag. Dugo joj je trebalo da shvati da je žrtva a ne krivac, jedna je u nizu priča o zlostavljanju na Akademiji u Zagrebu koja je osvanula na Facebook stranici ‘Nisam tražila’.

Javni istup glumice Milene Radulović ohrabrio je mnoge žene i djevojke da iznesu svoje stravične priče o seksulanom zlostavljanju, uznemiravanju i spolnoj diskriminaciji, s naglaskom na one u akademskoj zajednici. Nakon što su na površinu isplivale priče studentica s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, dekanica Franka Preković Gamulin u suradni sa Studentskim zborom pokrenula je inicijativu kroz koju poziva studente i studentice te alumnije da prijave slučajeve zlostavljanja i uznemiravanja.

Pet prijava odnosi se na četiri profesora koji još uvijek rade

Prijavama se bavi posebna radna skupina koju čine zaposlenici i predstavnici studenata. Jučer je održan i prvi radni sastanak. Kako stoji u izvješću sa sastanka, zaključno s jučerašnjim danom, na radnu su skupinu pristigle tri neanonimne prijave te osam anonimnih prijava podnesenih putem formulara koji je dostupan online.

Dekanica Perković Gamulin kaže nam kako znaju imena osoba koje su optužene za zlostavljanje jer većina prijavitelja opisuje kontretni događaj i počinitelja. Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena odnosno jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije. Velik dio javnosti tvrdi da su drugi zaposlenici Akademije morali znati za zlostavljačko ili diskriminatorno ponašanje svojih kolega.

– Nema smisla spekulirati tko je znao, a tko nije. Netko, jasno je, i o tome na Akademiji trebamo ozbiljno razgovarati. Činjenica je da niti meni, niti prodekanima za nastavu i studente niti Studentskom zboru ADU nije stigla (u posljednjih četiri, pet godina moga mandata) niti jedna prijava. To nas ne amnestira od odgovornosti i još više nas motivira da učinimo sve da sankcioniramo slučajeve iz prošlosti i spriječimo da se išta slično dogodi ubuduć, kaže nam dekanica Perković Gamulin.

Izdvojeni članak
bullying zlostavljanje

Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta pružio podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja: ‘Niste sami’

Platforma za prijave na ADU ostaje otvorena

Radna skupina koja je pokrenuta nastavit će prikupljati nove prijave te će na idućem sastanku u ponedjeljak, a nakon konzultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova donijeti odluke o modusima sankcioniranja navedenih prijava.

– Vjerujem da ćemo u narednih desetak, četrnaest dana poduzeti prve pravne korake, kaže nam dekanica.

Odlučeno je da će platforma za dojavu prijava kroz ovu radnu skupinu biti za studente i studentice Akademije otvorena i u budućnosti.

– Molim sve žrtve, bivše i sadašnje studentice i studente ADU da se jave sa svojim svjedočanstvima. Bez konkretnih prijava, bez svjedoka, bez temeljnih činjenica o pojedinim slučajevima, teško je sankcionirati počinitelje. Ne želim da se ovo ispuše kao tek jedna od inicijativa na društvenim mrežama, radi žrtava koje zaslužuju satisfakciju, kada ih već nismo zaštitili na vrijeme, zaključuje dekanica Perković Gamulin.

Kontakte ADU-a za prijavu slučajeva spolnog zlostavljanja, uznemiravanja ili diskriminacije možete pronaći OVDJE.