Pretraga

Dvoje zagrebačkih profesora primljeno u uglednu akademiju: U društvu su nobelovaca

A- A+

Više od 5.500 članova broji paneuropska akademija, naziva Academia Europaea. Obuhvaća vodeće stručnjake iz fizikalnih znanosti i tehnologije, bioloških znanosti i medicine, matematike, književnih i humanističkih znanosti, društvenih i kognitivnih znanosti, ekonomije i prava. Novi članovi postalo je dvoje profesora sa Sveučilišta u Zagrebu.

Tatjana Jukić Gregorić i Boris Brkljačić

Tatjana Jukić Gregorić i Boris Brkljačić | screenshot: YouTube, OTV, foto: Hrvatski liječnički zbor

Članovi ugledne Academie Europaee dolaze iz cijelog europskog kontinenta, no također uključuju i europske znanstvenike koji žive u drugim regijama svijeta. Među njima su 83 dobitnika Nobelove nagrade, od kojih je nekoliko izabrano u akademiju prije nego što su primili nagradu. Poziv na članstvo, upućuje se stručnjacima tek nakon nominacije grupe kolega, pregleda i potvrde stipendije i izvrsnosti pojedinca u odabranom području. Izbor potvrđuje Vijeće akademije.

Članstvo na poziv u uglednu Academiu Europaeu, ove je godine dobio i prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Boris Brkljačić, koji je ujedno i pročelnik katedre za Radiologiju Medicinskog fakulteta na istom Sveučilištu te Tatjana Jukić Gregurić s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

O Academia Europaea

Osnovana 1988., nevladina udruga, Academia Europaea posvećena je promicanju izvrsnosti u učenju u raznim disciplinama. Njezin je cilj unapređenje i širenje izvrsnosti na brojnim granama znanosti kako bi se postigla javna dobrobit, ali i potaknulo unapređenje obrazovanja javnosti svih uzrasta.

Akademija promiče istraživanje na europskoj, ali i svjetskoj razini, dijalog s vladama te međunarodnu organizaciju u znanstvenim pitanjima. Profesorica primijenjene biokemije i molekularne biologije na Sveučilištu u Helsinkiju, Marjom Makarow, predsjednica je Academia Europaea.

Izdvojeni članak

Profesor zagrebačkog faksa i prorektor dobio nagradu koja se dodjeljuje najboljim stručnjacima u Europi

Dvoje profesora uspješni su znanstvenici

Dodjelom članstva profesorima sa Sveučilišta u Zagrebu, potvrđena je njihova izvrsnost u radu, ali i razvijanje međunarodnih odnosa i napretka u zajednici stručnjaka na najrazličitijim područjima.

Inače, profesor Brkljačić, bivši je predsjednik Europskog radiološkoga društva – ESR, od kojega je ove godine primio zlatnu medalju, kao najvišu nagradu koju ESR dodjeljuje svojim članovima, iznimnim znanstvenicima i stručnjacima u području radiologije koji su bili aktivni u organizaciji i promicanju europske radiologije u međunarodnom okružju.

Također je počasni član Društva radiologa Sjeverne Amerike (Radiology Society of North America), Europske federacije za ultrazvuk u medicini i biologiji te član 12 nacionalnih radioloških društava. Profesorica Jukić Gregurić također je članica brojnih profesionalnih udruženja, poput The European Society for the Study of English.