Pretraga

Profesor zagrebačkog faksa i prorektor dobio nagradu koja se dodjeljuje najboljim stručnjacima u Europi

A- A+

Lijepa vijest stiže s Medicinskog fakulteta u Zagrebu – profesor Boris Brkljačić, ujedno i prorektor Sveučilišta u Zagrebu dobio je zlatnu medalju Europskoga radiološkoga društva. Riječ je o najvišoj nagradi koju dodjeljuje to tijelo iznimnim stručnjacima. Svake se godine dodjeljuju tri ovakve medalje.

Prorektor Boris Brkljačić dobitnik zlatne medalje Europskoga radiološkoga društva |foto: srednja.hr/Sveučilište u Zagrebu

Medicinski fakultet u Zagrebu i Sveučilište u Zagrebu izvijestili su da je pročelnik Katedre za radilogiju MEF-a te prorektor Sveučilišta u Zagrebu, profesor Boris Brkljačić, dobio zlatnu medalju Europskoga radiološkoga društva (ESR).

Riječ je, kako je navedeno u priopćenju, o najvišoj nagradi koju ESR dodjeljuje svojim članovima, iznimnim znanstvenicima i stručnjacima u području radiologije koji su bili aktivni u organizaciji i promicanju europske radiologije u međunarodnom okružju.

Istaknuti je član društva koje mu je dodijelilo nagradu

Profesor Brkljačić zlatnu je medalju dobio na Europskom radiološkom kongresu u Beču krajem veljače. Inače, ERS svake godine dodjeljuje tri zlatne medalje u prigodi otvaranja Europskoga radiološkoga kongresa.

– Profesor Boris Brkljačić bio je više od 11 godina član Izvršnoga i Upravnoga odbora ESR-a. Od 2019. do 2020. bio je predsjednik ERS-a, a u 2020. i 2021. godini djelovao je kao predsjednik Uprave toga europskoga udruženja. Kao istaknuti član ERS-a osmišljavao je aktivnosti i inicijative udruženja te pokrenuo niz projekata, koje u ime ESR-a i danas vodi. Također, u ime ERS-a održao je brojna predavanja na međunarodnim kongresima diljem svijeta. Profesor Brkljačić počasni je član Društva radiologa Sjeverne Amerike (Radiology Society of North America), Europske federacije za ultrazvuk u medicini i biologiji te član 12 nacionalnih radioloških društava, navodi se u priopćenju Sveučilišta i MEF-a.

Izdvojeni članak
Sunčana Roksandić

Profesorica velikog zagrebačkog faksa dobila uglednu međunarodnu nagradu

Nekad najbolji student, danas profesor i prorektor

Brkljačić je inače na Sveučilištu u Zagrebu prorektor za studente, preddiplomske i diplomske studije te je i redoviti profesor u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Kako stoji u njegovoj biografiji i studirao je na tom fakultet. Studij je upisao 1982., odslužio je vojni rok te diplomirao 1988. i to s prosječnom ocjenom 4,86. Godinu kasnije dobio je Rektorovu nagradu za najboljeg studenta Medicinskog fakulteta. Na Katedri za radiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izabran je za docenta 1997., izvanrednoga profesora 2002., redovitoga profesora 2007. te redovitoga profesora u trajnome zvanju 2013. godine.

U Brkljačićevoj biografiji stoji da je pročelnik Katedre za radiologiju pri Medicinskome fakultetu od 2015. godine. Prodekan za znanost Medicinskoga fakulteta bio je od 2015. do 2021., a od 1. listopada 2021. prodekan je za međunarodnu suradnju.