Pretraga

Ekonomski fakultet popustio: Ipak će se ovako plaćati školarine

A- A+

Puno prašine podigla je odluka koju je 16. rujna donijelo Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta, a prema kojoj svi studenti završnih godina koji ne diplomiraju ove godine, bez obzira na to koliko ECTS bodova prenose, moraju platiti puni iznos školarine, odnosno 7.200 kuna. Ipak peticija studenata i pritisak medija utjecali su da se primjena odluke prvo odgodi, a zatim i ukine. Naime studenti koji ponavljaju prvi puta godinu, a ostvarili su preko 30 ECTS bodova, plaćaju školarinu 120 kuna po preostalom ECTS bodu, a oni koji godinu ponavljaju drugi ili treći put, plaćat će punu školarinu.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta prije dva dana je donijelo Odluku, prema kojoj studenti koji prvi puta ponavljaju godinu, a ostvarili su preko 30 ECTS bodova, plaćaju participaciju u iznosu 120 kuna po nepoloženom ECTS bodu. Oni koji godinu ponavljaju drugi ili treći put, plaćat će puni iznos godišnje školarine.

Izdvojeni članak

Šokantna odluka EFZG-a: Svim ponavljačima završnih godina studija školarina 7.200 kuna

Naime, 16. rujna Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta donijelo je Odluku prema kojoj svi ponavljači završnih godina studija moraju platiti punu školarinu, točnije 7.200 kuna, bez obzira na broj prenesenih ECTS bodova. Dakako studenti su se pobunili, započeli i on-line peticiju te je na spomenutoj instituciji odlučeno da se Odluka ipak odgodi.

Na zasjedanju održanom 29. rujna, donesena je nova Odluka prema kojoj redoviti studenti koji prvi puta ponvaljaju godinu, a ostvarili su od 30 do uključivo 54 ECTS boda, školarinu plaćaju po nepoloženom ECTS-u.

Oni koji godinu ponavljaju drugi ili treći puta, plaćaju punih 7.200 kuna školarine. Studenti s ostvarenih 55 i više bodova, oslobođeni su participacije. (studenti sa 60 ili više posto utvrđenog invaliditeta ova prava ostvaruju s minimalno 30 ECTS-a.)

Kako stoji u Odluci, ovakav će model plaćanja vrijediti i za akademsku godinu 2016./2017.