Pretraga

Evo za koje studije i predmete je posebno povećan interes

A- A+

Rang liste svjetskih sveučilšta reflektiraju povećanu potražnju za STEM (science, technology, engineering, mathematics) predmete, odnosno predmete iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Sveučilišta koja se generalno fokusiraju na znanost i tehnologiju sve jače se probijaju među top 50 sveučilišta svijeta.

Ako se usporede rang ljestvice najboljih sveučilišta na svijetu, lako se može zamijetiti kako su se znanstveno i tehnološki fokusirana sveučilišta probila na prva mjesta prestižne liste. Studiji, kolegiji i predmeti iz STEM-a, odnosno područja znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike sve su traženiji i popularniji, a taj trend odražava i trenutno potražnju stručnjaka iz tih polja na tržištu rada.

Izdvojeni članak

Najekstremniji poslovi u znanosti

Povećanje interesa sa STEM područja

MIT, odnosno Massachusetts Insitute od Technology još od prošle godine drži pobjedničko prvo mjesto najboljeg sveučilišta na svijetu, no i ostale znanstveno i tehnološko orijentirane institucije počele su se sve više probijati na prva mjesta, te učvršćivati svoje pozicije. U neka od sveučilišta koja su najviše napredovala spadaju Imperial College London, California Insitute of Technology (CALTECH), te ETH Zurich i Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) koji je zabilježio poboljšanje od čak devet mjesta na ljestvici. Zanimljivo je da su među prvih pet sveučilišta na listi čak tri iz Europe.

Tržište rada vapi za STEM stručnjacima

Povećanje interesa za ovakvim studijima nije iznenađujuć, budući da je moderno vrijeme vrijeme inovacija i produkcije. S globalnim znanjem baziranim na ekonomiji, sada postoji sve veći zahtjev za vještinama u STEM predmetima koji je posljednjih godina vidljiv. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu broj poslova za koje je potrebna diploma iz znanstvenog ili tehnološkog područja bio mogao porasti na sto tisuća godišnje.  Još je jedno istraživanje u SAD-u pokazalo kako bi se broj STEM diplomaca trebao povećati za čak 30 posto kao bi zadovoljili potrebe tržišta, piše Top Universities.

Izdvojeni članak

Video blog o znanosti koji će zavoljeti i oni koji znanost mrze

Europljani sve više biraju znanost i tehnologiju

U Kini su ovo čini se još davno očekivali, budući da se u ovoj državi ‘proizvodi’ mnoštvo stručnjaka u polju znanosti i tehnologije, te inženjeringa i matematike. Čak 41 posto svih njihovih studenata diplomira u STEM području. Azijski su studenti također česti gosti na sveučilištima u Ujedinjenom Kraljevstvu i u SAd-u.

U Europi je uložen znatan trud kako bi se studente ohrabrilo da biraju studij i karijeru u istom području, a on se i isplatio, budući da sve više studenata bira STEM sveučilišta i studije. Robotika je znanstveno i tehnološko područje koje mladima postaje sve primamljivije, jer pruža potencijalno dobro buduće zaposlenje.