Pretraga

FER će analizirati bolonjski sustav i izbaciti loše komponente

A- A+

Posljednih nekoliko mjeseci sve se učestalije vode rasprave o kvaliteti visokog obrazovanja u Hrvatskoj kao i bolonjskom sustavu. Među brojnim sveučilišnim profesorima koji javno iskazuju svoje nezadovoljstvo bolonjom kakva se kod nas provodi, nalazi se i dekan FER-a Nedjeljko Perić. Najavio je kako fakultet planira analizirati bolonju, nakon čega će zadržati sve što je dobro, a što je loše odbaciti. Dekan je također objasnio zašto FER 23. travnja ugošćuje premijera Zorana Milanovića i nekoliko ministara te zašto je bitan Inovacijski centar koji žele osnovati.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu uskoro bi mogao imati bolonjski sustav kakav bi odgovarao svim studentima. Dekan Nedjeljko Perić je izjavio kako fakultet planira provesti analizu spomenutog procesa, nakon čega bi se zadržali dobri, a odbacili loši dijelovi. Uz najavljenu izmjenu, Perić će 23. travnja nekolicini ministara te premijeru Zoranu Milanoviću dati informacije iz prve ruke o osnivanju Inovacijskog centra pri FER-u.

Izdvojeni članak

S FER-a na posao: Sada mi je lakše jer nema više neprestanih ispita


Diplome prvostupnika ne vrijede više u Europi nego kod nas

– Ne bih se složio s tim da diplome prvostupnika u drugim europskim zemljama više vrijede nego diplome u Hrvatskoj, naravno govorim iz perspektive FER-a. Prvenstveno nemam argumente da bih mogao to tvrditi, a volio bih kad bi se dogodila migracija, recimo, Nijemaca da rade u našoj zemlji, da se malo našalimo. No ipak mislim da to neće biti tako brzo, nego će prije Hrvati odlaziti u Njemačku, izjavio je Perić.

Nepoželjni eksperimenti u visokom školstvu i znanosti

Povijest FER-a kao i drugih fakulteta u Hrvatskoj nije počela s bolonjom, stoga bi trebali gledati kako se ona provodi u zemljama poput Austrije ili Njemačke koje su nam uvijek služile kao uzor u visokom školstvu.

– Nisam baš jako sretan s bolonjom, no ne bih mijenjao model 3+2 u 4+1 jer nije poželjno eksperimentirati u ovako maloj zemlji s dosta neriješenih problema u visokom školstvu, mišljenje je dekana Perića.

Kao najbolji primjer koji trebamo slijediti smatra jednim od najprestižnijih tehničkih fakulteta u Europi, ETH u Zurichu, gdje je po bolonji prihvaćen model 3+2 kako bi na diplomskom studiju mogli primiti najbolje studente iz svijeta. No zadržali su sve što je vrijedno i poželjno iz predbolonjskog programa.

– Upravo smo u fazi stvaranja postbolonjskog nastavnog plana i programa za FER koji će proisteći iz cjelovite analize bolonjskog programa. Nakon analize sve što je dobro bismo zadržati, a što nije odbacili, objasnio je dekan.

Apsurdno je ne uskladiti upisne kvote s tržištem

Budući da se država nalazi u krizi, zna se dogoditi da ljudi koji diplomiraju na FER-u ne mogu pronaći posao. Spomenuti fakultet je poznat kao jako spregnut s potrebama gospodarstva, a dekan dijeli mišljenje kako se upisne kvote moraju uskladiti s tržišnim potrebama. – Nećete valjda školovati ljude za zanimanja s kojima neće naći posao, istaknuo je.

Izdvojeni članak

Priča studentice FER-a: Kako uspjeti u muškome svijetu?

Čak 98 i pol posto studenata nakon tri godine upisuje diplomski studij, a ostatak čini neznatni broj koji se ili zaposli ili prijeđe na druge fakultete. – Vjerojatno postoji bojazan poslodavaca kakvi će biti kadrovi koji su završili prvostupničku razinu (3 godine). Industrija je naučila da s FER-a dobiva dobro školovane mlade ljude koji su završili po predbolonjskom programu i bili su jako cjenjeni u gospodarstvu. No poslodavci za prvostupnike ne znaju jesu li to isti studenti kakve su dobivali prije 10-ak godina, pa možda radije čekaju da završe još dvije godine, objašnjava Perić probleme pri zapošljavanju prvostupnika.

Iskorak FER-a na inovacijskom planu

Jedna od komponenti FER-a je i inovativna komponenta. Zbog toga će dekan Perić utorak 23. travnja na fakultetu ugostiti Zorana Milanoviće te osam ministara kojima će pokazati kako fakultet želi napraviti značajan iskorak na inovacijskom planu.

U planu ove godine imaju osnovati Inovacijski centar pri FER-u , koji bi s radom trebao započeti u siječnju 2014. godine. U početku centar bi bio smješten u skučenom prostoru fakulteta, a 2017. godine bi bio izgrađen te opremljen potrebnom infrastrukturom nužnom da bi centar bio održiv te opravdao postojanje.

Izdvojeni članak

Genijalac s FER-a će ostati u Hrvatskoj i širiti dalje svoje znanje


Što bi obuhvaćao Inovacijski centar

Područja koja bi bila zastupljena u Inovacijskom centru su prioritetna za razvoj gospodarstva u Hrvatskoj i šire. Riječ je o inovacijama u energetici, transportu, biomedicinskom inženjerstvu, proizvodnom i uslužnom gospodarstvu, materijalima i nanotehnologiji te ICT-u.

– Kroz inovativna rješenja stvaraju se dodatne vrijednosti u proizvodima te se na taj način postaje gospodarski konkurentno. Iz konkurentnog gospodarstva proizlaze i nova radna mjesta. Mi ćemo pokušati privući i druge fakultete sa zagrebačkog Sveučilišta da se priključe Inovacijskom centru, izjavio je dekan Perić.

Također, centar bi trebao uposliti oko 300 radnika, od čega bi 80 posto bili doktori znanosti. Naime, na FER-u je trenutno oko 60-ak znanstvenih novaka kojima uskoro istječe ugovor o radu pa bi im fakultet na ovaj način omogućio pokretanje karijere. Situacija u zemlji je takva da ih gospodarstvo ne može apsorbirati, a osnivanjem Inovacijskog centra provelo bi se u djelo sve ono što je napisano u doktorskim disertacijama.