Pretraga

FER i Algebra ostali bez poticaja iz EU fondova jer je ministar Mornar bio u sukobu interesa

A- A+

Projekti Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Visokog učilišta Algebre eliminirani su iz natječaja za EU fondove jer im je u procesu prijave pomogla Udruga MIPRO, čiji je predsjednik do prije dva mjeseca bio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je kako je ministar Mornar prekasno podnio ostavku pa njegov odlazak nije dovoljan da bi se razriješio sukob interesa.

foto: Anton Mezulić

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar 20. ožujka je podnio ostavku s pozicije predsjednika Udruge MIPRO, koja je surađivala s Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Visokim učilištem Algebra u natječaju za EU fondove.

Unatoč njegovom potezu, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da ministar nije na vrijeme odstupio s mjesta predsjednika udruge pa će poticaji od oko sedam milijuna kuna biti dodijeljeni drugim prijavljenim institucijama, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Mornar odgovorio na kritike studenata i javnosti

‘Imali smo peh jer smo za partnera uzeli udrugu kojoj je ministar predsjednik’

Udruga za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku (MIPRO) prema budžetu projekta trebala je za suradnju dobiti 0,49 posto pa je procijenjeno kako postoji opasnost da trenutni ministar znanosti obrazovanja i sporta utječe na odluku natječaja, za koji je sam MZOS u siječnju ove godine objavio javni poziv.

– Imali smo peh jer smo za partnera uzeli udrugu kojoj je ministar predsjednik. Tužni smo jer nam je očito svima promaknuo taj detalj, za Jutarnji je neobičnu pogrešku komentirao Mislav Balković iz Algebre.

Mornar prekasno podnio ostavku

Eliminirani kandidati pokušali su prigovorom promijeniti odluku Povjerenstva, ali procijenjeno je kako činjenica da je dužnosnik Vedran Mornar 23. ožujka na vlastiti zahtjev razriješen s mjesta predsjednika nije dostatna da bi se razriješio nastali sukob interesa.

– Dužnosnik je četiri godine obavljao funkciju predsjednika te je razriješen nakon što je poziv već započet. Ove okolnosti ukazuju na to da je nepristranost dužnosnika u trenutku prijave Udruge MIPRO na poziv narušena privatnim interesom dužnosnika, svoje mišljenje objavilo je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pa je i odbacilo uložene prigovore FER-a i Algebre.

Iz MZOS-a su priopćili kako je ministar Mornar sam podnio zahtjev povjerenstvu da se očituje je li sukobu interesa, te da nije bio potpisnik projekta niti je znao da se projekt prijavljuje na natječaj.