Pretraga

FER i Filozofski pokreću studij koji bi u budućnosti mogao biti jako tražen: Najesen upisuju prve studente

A- A+

Primijenjena kognitivna znanost. Naziv je to inovativnog studija koji su zajednički pokrenuli FER i Filozofski fakultet u Zagrebu. Najesen upisuju prvu generaciju studenata, a tim će povodom održati i predstavljanje studija. Sa Sveučilišta u Zagrebu govore kako je ovo studij i karijera budućnosti.

prozirni model ljudske lubanje s mozgom i živčanim sustavom

Foto: Unsplash

Filozofski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva u akademskoj godini 2023./2024. pokreću interdisciplinarni združeni diplomski studij Primijenjena kognitivna znanost. Prvi je to takav studij ne samo u Hrvatskoj, već u ovom dijelu Europe. Prvu će generaciju studenata upisati najesen.

Predstavit će program

Kognitivna znanost jedna je od najsloženijih i najbrže rastućih znanstvenih disciplina, a temeljni joj je cilj istražiti i opisati složenost ljudskoga uma. Heksagon kognitivne znanosti čini šest različitih disciplina i polja znanosti koja se, interdisciplinarno, kombiniraju u jednu. To su lingvistika, psihologija, umjetna inteligencija, antropologija, neuroznanost i filozofija.

Idući četvrtak, 20. travnja, nastavnici ovog studija, kao i gostujući znanstvenik Todd Oakley predstavit će kognitivnu znanost i ovaj inovativni program u izvedbi FFZG-a i FER-a. Predstavljanje će početi u 17:30 sati na adresi FER-a, Unska 3, dvorana B1.

Svi koji su zainteresirani svoj dolazak na FER, povodom predstavljanja ovog studija, moraju najaviti. Kontakt za prijavu je voditeljica studija, profesorica Renata Geld kojoj se svi zainteresirani javljaju na mail adresu [email protected]. Putem iste adrese, napominju na stranicama Sveučilišta u Zagrebu, moguće je uputiti i sva pitanja o studiju, upisnim uvjetima i programu.

Izdvojeni članak

Medicinski u Splitu pokreće novi studij: Prodekanica nam je otkrila što će nuditi specijalizantima

Ovo je karijera budućnosti

Najesen će, kako smo spomenuli na početku teksta, prva generacija studenata upisati ovaj diplomski studij. Primijenjena kognitivna znanost će se izvoditi na hrvatskom i engleskom jeziku, a kako navode na stranicama rektorata zagrebačkog sveučilišta, studirati (primijenjenu) kognitivnu znanost znači izgraditi znanja i vještine budućnosti.

Karijere magistra za primijenjenu kognitivnu znanost mogu se ostvariti u područjima umjetne inteligencije, analize podataka, jezične analize, kognitivne robotike, vizualizacije, digitalne komunikacije, obrazovnih tehnologija, dizajna igara, dizajna multimedija, dizajna i razvoja proizvoda, ljudskih resursa, upravljanja projektima, razvoja softvera, korisničkoga iskustva, istraživanja i razvoja te inovacija u širem smislu.