Pretraga

Medicinski u Splitu pokreće novi studij: Prodekanica nam je otkrila što će nuditi specijalizantima

Na svojoj posljednjoj sjednici Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je prijedlog novog studijskog programa sveučilišnog specijalističkog studija opća kirurgija Medicinskog fakulteta u Splitu. Ovaj poslijediplomski studij obvezni je dio programa specijalizacije iz opće kirurgije. Prodekanica Katarina Vukojević kaže da studij predstavlja organizirano sustavno pružanje teorijskog i praktičnog znanja iz područja opće kirurgije.

Ilustracija: Pixabay

U Hrvatskoj bi uskoro mogao zaživjeti novi sveučilišni specijalistički studij opća kirurgija i to na Medicinskom fakultetu u Splitu. Prijedlog tog novog studijskog programa tog sveučilišnog specijalističkog studija usvojen je na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Splitu.

Školovat će se specijalizanti za potrebe KBC-a Split, ali i ustanova diljem Hrvatske

Dopusnicu za izvođenje tog studijskog programa za sada imaju samo Medicinski fakulteti u Rijeci i Zagrebu. Ovaj poslijediplomski studij obvezni je dio programa specijalizacije iz opće kirurgije.

– Ovaj studij ima značaj za lokalnu zajednicu jer osigurava neophodnu specijalističku edukaciju za specijaliste opće kirurgije koji će se, osim u državnim ustanovama, moći zapošljavati u privatnim klinikama zbog čega ovaj studij izravno pomaže u razvoju zdravstvene industrije kao dijela poduzetništva i gospodarstva lokalne zajednice, kaže nam Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju koja je nadležna za provođenje specijalističkih studija.

Inicijativu o suradnji u svrhu pokretanja specijalističkog poslijediplomskog studija Opća kirurgija pokrenuli su fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta u Splitu i stručno vijeće Kliničkog bolničkog centra Split.

– Poslijediplomski specijalistički studij iz opće kirurgije čini obveznu organiziranu teorijsku i praktičnu edukaciju koja se provodi u sklopu programa specijalističkog liječničkog usavršavanja iz opće kirurgije. U Kliničkom bolničkom centru Split, kao nastavnoj bazi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, školovat će se specijalizanti opće kirurgije za potrebe samog KBC-a Split, ali i drugih državnih i privatnih zdravstvenih ustanova s područja čitave Republike Hrvatske. Ovaj studij predstavlja organizirano sustavno pružanje teorijskog i praktičnog znanja iz područja opće kirurgije, navodi Vukojević.

Izdvojeni članak
liječnik tipka na laptop

Oni će vas jednog dana liječiti: Ovo su imena najboljih studenata Medicinskog fakulteta u Splitu

‘Predloženi plan i program studija međunarodno je konkurentan’

Program studija obuhvaća katalog teorijskog znanja iz područja opće kirurgije propisan od Europskog kirurškog društva  i Europske unije medicinskih specijalista.

– Predloženi sveučilišni specijalistički studijski program omogućio bi kandidatima stjecanje suvremenih kirurških kompetencija i znanja te primjenu najnovijih smjernica u liječenju kirurških bolesnika. Također, doprinijet će podizanju znanja i kritičkog mišljenja kao i unaprjeđenja skrbi bolesnika. Stjecanje praktičnih kirurških vještina bit će organizirano u obliku radionica u kirurškom eksperimentalnom laboratoriju i operacijskim dvoranama Klinike za kirurgiju. Predloženi plan i program studija međunarodno je konkurentan jer je osmišljen uzimajući u obzir standarde i programe provođenja kirurškog treninga uglednih međunarodnih ustanova i udruženja, kaže Vukojević.

Izdvojeni članak

Studenti medicine obavljat će kvalitetniju praksu: Radit će na najnovijim modelima

Optimalan broj studenata je minimalno osam do maksimalno 20

Smatra da je, s obzirom na strukturu bolničkog sustava u Hrvatskoj, i dalje je potrebno školovanje općih kirurga, osobito u općim i županijskim bolnicama gdje se izvode manje složeni kirurški zahvati iz svih segmenata opće kirurgije.

– Nakon završenog sveučilišnog specijalističkog studija i položenih ispita, kandidati imaju pravo polaganja specijalističkog ispita. Stjecanjem praktičnih znanja i ovladavanja dijagnostičkim i terapijskim postupcima te polaganjem završnog ispita kandidat stječe naziv sveučilišni specijalist/specijalistica opće kirurgije, nakon čega ima mogućnost zapošljavanja u bolničkom sustavu i  privatnim zdravstvenim ustanovama, kaže Vukojević.

Pravo upisa na ovaj specijalistički studij imat će specijalizanti opće kirurgije, koji imaju uredno potpisano rješenje Ministarstva zdravstva o specijalističkom usavršavanju iz opće kirurgije.

– Preporuka je da se sveučilišni specijalistički studij upisuje u drugom dijelu specijalizacije, kao studij u dva semestra (jedna akademska godina), kako bi kandidati do tada ovladali vještinama i znanjem potrebnim za praćenje i aktivno sudjelovanje u nastavi. Optimalan broj studenata je minimalno osam do maksimalno 20, kaže Vukojević.

Uvjet za početak izvođenja studijskog programa je da on dobije dopusnicu Agencije za znanost i visoko obrazovanje te je upisan upisom u Upisnik studijskih programa pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, pa je još teško za reći kada će se na njega upisivati prvi studenti. S Medicinskog ističu – sve potrebne informacije o početku studijskog programa, uvjetima upisa i upisne kvote objavit će na web stranici fakulteta.

Copy link
Powered by Social Snap