Pretraga

FER i FSB pokrenuli novi studij kakav u Hrvatskoj nije postojao: ‘Ovo je veliki korak’

A- A+

Hrvatska je dobila prvi studij biomedicinskog inženjerstva. Izvodit će se na diplomskoj razini, a pokrenula su ga dva zagrebačka fakulteta, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB), a u izvođenju nastave sudjelovat će i profesori sa zagrebačkog Medicinskog. Prva generacija studenata na studij biomedicinsko inženjerstvo bit će upisana u akademskoj godini 2024./2025, a upisna kvota na ljetnom roku iznosit će 30 studenata.

Zdenko Tonković, Vedran Bilas, Boris Brkljačić, Sven Lončarić, Tanja Jurčević Lulić, Davor Miličić, Igor Karšaj i Jurica Sorić | foto: press

FER i FSB predstavili su prvi studij biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj. Biomedicinsko inženjerstvo, o čijem smo pokretanju pisali još lani, je združeni diplomski studij ovih dvaju fakulteta, koji, navode, predstavlja važan korak prema rješenju suvremenih izazova u zdravstvu. U izvođenju nastave sudjelovat će i nastavnici zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Kako navode s FER-a, pokretanje ovog studija treba sagledati u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i u svijetu. Ističu i da tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura s gotovo 650.000 zaposlenih u oko 26.000 kompanija, što svjedoči o značaju biomedicinskog inženjerstva.

Gdje će se moći zaposliti oni koji završe biomedicinsko inženjerstvo?

Oni koji završe studij nosit će titulu ‘magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva’. Kako navode s FER-a, oni koji završe studij radit će u tvrtkama  koje se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama.

– Ovo je veliki korak za biomedicinsko inženjerstvo u Hrvatskoj, kvalitetu programa jamči višedesetljetno iskustvo obaju fakulteta u istraživanju i nastavi u ovom području kao i suradnja s medicinskim fakultetom. Suradnja na multidisciplinarnim inicijativama strateški je cilj FER-a, a povezanost i otvorenost su naše temeljne vrijednosti, naglasio je dekan FER-a Vedran Bilas.

Dekan FSB-a Zdenko Tonković ističe kako je ovaj novi studij osmišljen kako bi studentima ‘pružio suvremeno obrazovanje koje integrira inženjerske principe s medicinskim znanjima’.

– Studijski program koji se temelji na najnovijim istraživanjima i tehnološkim trendovima zajednički izvode dva vodeća hrvatska tehnička fakulteta, FER i FSB, u suradnji s Medicinskim fakultetom. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na novi program i postanu dio zajednice koja će oblikovati budućnost biomedicinskog inženjerstva, pozvao je buduće studente Tonković.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu dobiva novi fakultet? Popularno veleučilište pokrenulo postupak preustroja

Upisi od 2024./25., moći će se upisati 30 studenata

Inače, ovaj diplomski studij trajat će dvije godine, a studenti na njemu mogu steći 120 ECTS bodova. Prva generacija studenata na studij će se upisati u akademskoj godini 2024./25., a kvota će biti 30 studenata. Osim obveznih, studenti će moći birati i izborne kolegije te se, navode s FER-a, usmjeravati na područja kao što su biomehanika, konstruiranje i proizvodne tehnologije u biomedicini, bioinstrumentacija, bioinformatika, znanost o podatcima u biomedicini, informacijski sustavi u biomedicini i zdravstvu, obrada i analiza biomedicinskih signala, te obrada i analiza biomedicinskih slika.

Postoji i skupina studenata koji će studij biomedicinsko inženjerstvo moći upisati bez polaganja razlike u ispitima. To su studenti koji  su završili prijediplomski studij FER-a, prijediplomski studij FER-a i FSB-a Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori u Šibeniku, prijediplomski studij FSB-a Strojarstvo ili prijediplomski studij FSB-a Mehatronika. Studij mogu upisati i studenti koji su završili prijediplomski studij na drugim tehničkim fakultetima u Hrvatskoj ili inozemstvu, uz eventualni upis predmeta razlike.

– Znanstvena zajednica u Hrvatskoj drži korak sa svjetskim istraživanjima u području biomedicinskog inženjerstva, no dosad u Hrvatskoj nije bilo moguće steći kvalifikaciju biomedicinskog inženjera. Uvođenje prvoga diplomskoga studija Biomedicinsko inženjerstvo stavlja Hrvatsku uz bok drugih EU i svjetskih zemalja s takvim studijima. Novi diplomski studij pružit će strukturirano obrazovanje i specijalizaciju stručnjaka koji su ključni za budućnost hrvatskog zdravstva te omogućiti stjecanje kvalifikacije magistra / magistre biomedicinskog inženjerstva, poručio je voditelj studija akademik Sven Lončarić.

Izdvojeni članak

Zagrebački faks ima novi studij na engleskom jeziku: Po završetku dobivate i dvije diplome

Važni dionici u modernim zdravstvenim ustanovama

Pokretanje novog, združenog studija FER-a i FSB-a pozdravljaju i sa Sveučilišta u Zagrebu. On će, naveo je prorektor Boris Brkljačić, omogućiti da studenti steknu znanja potrebna za rad na inženjerskim poslovima razvoja uređaja i softvera u zdravstvenim ustanovama i steknu novu kvalifikaciju, koju do sada nije bilo moguće steći.

– Biomedicinski inženjeri su vrlo važni dionici u modernim zdravstvenim sustavima na više razina i ovaj združeni diplomski studij predstavlja jako dobru praksu na Sveučilištu te čestitam kolegama s FER-a i FSB-a na osnivanju ovog važnog studija. Siguran sam da će polaznici biti vrlo zadovoljni, a kao specijalistu radiologije vrlo mi je drago da će se dodatno unaprijediti i biomedicinsko oslikavanje i zdravstveni sustav u cijelosti, rekao je Brkljačić, a detalje o novom studiju možete čitati ovdje.