Pretraga

Sveučilište u Zagrebu dobiva novi fakultet? Popularno veleučilište pokrenulo postupak preustroja

Krajem studenog Senat Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno je prihvatio odluku o pokretanju postupka preustroja Zdravstvenoga veleučilišta u Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Zagrebu. Na toj sjednici Senata imenovano je i Povjerenstvo za izradu elaborata o opravdanosti osnivanja i načinu ustroja fakulteta. Prodekanica za nastavu Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu otkrila nam je da su ih na promjenu statusa potaknuli razvoj zdravstvenih profesija, nastavničkih znanstvenih kapaciteta i društveni položaj te značaj Veleučilišta.

Zdravstveno veleučilište Zagreb zgrada

Zdravstveno veleučilište Zagreb | foto: Facebook ZVU-a

Senat Sveučilišta u Zagrebu na svojoj sjednici krajem studenog prihvatio je odluku o pokretanju postupka preustroja Zdravstvenoga veleučilišta u Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Zagrebu. Rektor Stjepan Lakušić, stoji u zapisniku sjednice, istaknuo je da je riječ o zahtjevnom procesu pa je glavna tajnica Sveučilišta Heli Hajdić Nikolić objasnila postupak.

‘Djelovanje kao jedna od sastavnica Sveučilišta u Zagrebu omogućava daljnji razvoj studija kroz sveučilišne studijske programe’

Kazala je da je inicijativa dobila pozitivno mišljenje Vijeća biomedicinskoga područja. Nakon izrade elaborata, navela je, rektor u roku od 30 dana upućuje elaborat na mišljenje Odboru za statutarna pitanja i Odboru za proračun. Kada se za elaborat pribave pozitivna mišljenja tih dvaju tijela, objasnila je glavna tajnica, on se upućuje Sveučilišnom vijeću na mišljenje.

Na sjednici je tako imenovano Povjerenstvo za izradu elaborata koji treba sadržavati cjelovitu analizu znanstvene i stručne djelatnosti, organizacijskog ustroja, kadrovskih potencijala, prostornih uvjeta, opreme i prijedloga troškova preustroja Zdravstvenog veleučilišta. U Povjerenstvo su imenovani Krešimir Rotim, dekan Zdravstvenoga veleučilišta, Slavko Orešković, dekan Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, Tibor Pentek, prorektor za organizaciju, infrastrukturni razvoj i ljudske potencijale Sveučilišta u Zagrebu te Boris Brkljačić, prorektor za studente, preddiplomske i diplomske studije Sveučilišta u Zagrebu.

U čemu je značaj ovog procesa otkrila nam je Snježana Čukljek, prodekanica za nastavu Zdravstvenog veleučilišta Zagreb. Istaknula je da se uz elaborat priprema i nacrt Ugovora o međusobnim pravima i obvezama Zdravstvenog veleučilišta i Sveučilišta u Zagrebu. Nakon prihvaćanja elaborata, navela je, Senat donosi odluku o osnivanju Fakulteta zdravstvenih studija te slijedi postupak akreditacije i potpis ugovora o prijenosu osnivačkih prava uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Razvoj zdravstvenih profesija, nastavničkih znanstvenih kapaciteta Veleučilišta, društveni položaj i značaj Veleučilišta potaknuo nas je na promjenu statusa. Djelovanje kao jedna od sastavnica Sveučilišta u Zagrebu omogućava daljnji razvoj studija kroz sveučilišne studijske programe, lakši nastavak obrazovanja završenih studenata na diplomskim i doktorskim studijima, snažnije povezivanje i suradnju s drugim sastavnicama Sveučilišta, daljnji razvoj nastavničkih i istraživačkih kapaciteta i veće mogućnosti međunarodne suradnje, pojasnila je Čukljek.

Izdvojeni članak
studenti_promocija

Jedno od popularnijih veleučilišta objavilo broj upisnih mjesta u 2024., za sve je dovoljna B razina mature

‘I po preustroju u fakultet nastavit ćemo pratiti potrebe tržišta rada’

Dodala je i da je Zdravstveno veleučilište u Zagrebu vodeća i najstarija ustanova u visokoškolskom obrazovanju medicinskih sestara i tehničara, fizioterapeuta, radnih terapeuta, sanitarnih inženjera, radioloških tehnologa i prvostupnika medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Veleučilište, naglasila je, već više od 55 godina doprinosi razvoju sustava zdravstva kroz procese formalnog cjeloživotnog obrazovanja zdravstvenih djelatnika.

– Također, Veleučilište potiče i podržava profesionalizaciju razvoja struka današnjih zdravstvenih profesija. I po preustroju u fakultet nastavit ćemo pratiti potrebe tržišta rada te potrebe zaposlenih studenata usmjerene usklađivanju studentskih obaveza i obaveza na radnom mjestu, spomenula je Čukljek.

Kao što smo nedavno pisali, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu već je objavilo broj upisnih mjesta u 2024. Za maturante koji se upisuju preko Središnjeg prijavnog ureda, odnosno sustava Postani student, ukupno je 475 mjesta. Najviša kvota za redovite studente, po 90 mjesta, jest na studijima fizioterapije i sestrinstva. Za one koji se upisuju na izvanredne studije izvan SPU je čak 640 mjesta. Za sve je dovoljna B razina mature. Spomenimo i da je na prošlogodišnjim upisima najveći interes, kada bismo u obzir uzeli omjer broja prvih izbora i kvote, bio na izvanrednom studija sestrinstva Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.