Pretraga

FER okupio stručnjake na jednom mjestu: Raspravljalo se o stvaranju održivije elektroničke industrije

A- A+

Na FER-u je održan skup za istraživanje mogućnosti za stvaranje održivije elektroničke industrije u kojem su sudjelovali stručnjaci s FER-a, FKIT-a, PMF-a i FSB-a. Cilj skupa bio je povezati i umrežiti istraživače navedenih fakulteta te potaknuti na zajednička interdisciplinarna istraživanja.

Foto: FER

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) održan je znanstveni skup pod nazivom ‘Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava’ kako bi se istražile mogućnosti za stvaranje održivije elektroničke industrije. Sudjelovali su stručnjaci s FER-a, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF) i Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB).

Izdvojeni članak

Fenomenalan uspjeh FER-ovaca: Pobijedili na prestižnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju

Skup je uključivao razne teme

Cilj skupa bio je povezati i umrežiti istraživače navedenih fakulteta te potaknuti na zajednička interdisciplinarna istraživanja u temama kao što su novi procesni, strukturni i funkcijski materijali za elektroničke sklopove, s naglaskom na neškodljive, biokompatibilne, organske, biorazgradive, smanjenje ovisnosti o rijetkim elementima te procesi i tehnologije proizvodnje za smanjenje ugljičnog otiska poluvodičke proizvodnje, s naglaskom na aditivne procese.

Skup je uključivao i teme poput nove izvedbe elektroničkih komponenata poput senzora, tranzistora izvedenih od novih organskih materijala, kao što su bio-polimeri, celuloza, pamuk, svila, šećer, nove arhitekture i izvedbe elektroničkih sklopova niske potrošnje od organskih komponenata na fleksibilnim podlogama koji integriraju strojnu inteligenciju, uz i u samim senzorima, biološki-napajane sustave, biorazgradive elektroničke sustave te eko dizajn za cirkularni životni ciklus elektroničkih komponenata i sustava i smanjenje elektroničkog otpada.

Potrebno je umrežavanje i suradnja sa stručnjacima

Kroz svoje predavanje, profesor s FER-a Dinko Oletić pokazao je kako fakultet može iskoristiti svoje postojeće snažne istraživačke kompetencije iz područja projektiranja i karakterizacije silicijskih poluvodičkih elektroničkih komponenti, sklopovlja i sustava te dugogodišnju ekspertizu FER-a u primjenama elektroničkih sustava u biomedicini, senzorskih tehnologija za motrenje okoliša i robotici te ih mapirati na nove, zelene tehnologije fleksibilnih, organskih i ispisivih materijala.

Za to je, prema njegovom mišljenju, potrebno umrežavanje i suradnja sa stručnjacima s komplementarnim znanjima iz fizike, kemije i strojarstva, da doprinesu sa svojim ekspertizama u području sinteze i karakterizacije materijala, te novih proizvodnim tehnologijama kao što su napredne laserske i aditivne tehnologije 2D i 3D ispisa. Također, naglašena je potreba za ulaganjima u istraživačku opremu i infrastrukturu koja će objediniti fragmentirana nastojanja pojedinačnih istraživačkih grupa i omogućiti zajedničku suradnju sastavnica Sveučilišta na kompetitivnim tehnološkim istraživanjima. Takva istraživanja mogu hrvatskim poduzećima otvoriti nove prilike za inovacije i rast.

Na FER-u je nedavno potpisan i memorandum o suradnji FER-a i imec-a, svjetskog instituta za istraživanje i razvoj te inovacije u nanoelektronici i digitalnim tehnologijama, a koji se odnosi na implementaciju europskog akta o čipovima donesenog u rujnu prošle godine.