Pretraga

FFZG donio odluku o optuženom profesoru kojeg je Boras nagradio: ‘Teško je seksualno uznemiravao’

A- A+

Professor emeritus, kojega je rektor Boras nagradio tom titulom unatoč optužbi za seksualno uznemiravanje, ‘opetovano je i teško seksualno uznemiravao’, zaključak je Povjerenstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu koje se bavilo njegovim slučajem.

filozofski fakultet

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nekoliko mjeseci nakon otkrivanja mega skandala, povjerenstvo na Filozofskom fakultetu donijelo je mišljenje o profesoru optuženom za seksualno uznemiravanje više studentica kojeg je zagrebački rektor Damir Boras nagradio počasnom titulom professor emeritus.

‘Opetovano i teško seksualno uznemiravao’

Kako otkriva Telegram, Povjerenstvo zaključuje da se u slučaju Borasovog emeritusa radi o “opetovanom i teškom seksualnom uznemiravanju, čime je narušen i ugled Filozofskog fakulteta”. Ističe i kako je optuživani profesor “svojim ponašanjem tijekom postupka dodatno naštetio ugledu fakulteta te uznemiravao njegove zaposlenike i studente”. Povjerenstvo zato predlaže da se osigura zaštita studenata i zaposlenika Filozofskog fakulteta i to na način da se emeritusu onemogući daljnji rad i kontakt s njima.

Naglašavaju i kako su svjesni da je u trenutku zaprimanja prijava profesor umirovljen i u statusu professora emeritusa iz kvote rektora pa je mogućnost postupanja Filozofskog po tom pitanju ograničena. Ipak, smatraju da se nešto na fakultetu može učiniti.

“Smatramo da je najmanje što se može učiniti uskraćivanje korištenja prava koja profesor kao emeritus koristi na Filozofskom fakultetu te ukidanjem mogućnosti korištenja fakultetske e-mail adrese”, stoji u zaključku koji podcrtavaju direktnim prijedlogom privremenom dekanu Miljenku Jurkoviću da “pozove rektora Sveučilišta u Zagrebu da ponovno razmotri odluku o dodjeli počasne titule emeritusa” optuženom profesoru.

Izdvojeni članak

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

Otkrio identitet prijaviteljice

Slučaj Borasovog emeritusa javnosti je otkrio Telegram prije gotovo četiri mjeseca kada je krenuo objavljviati niz stravičnih iskustava žrtava. Neke od njih u svjedočanstvima zlostavljanja koje su prošle govore o tome i da ih je emeritus, dok su bile studentice, navodno povukao preko stola i nasilno poljubio. Telegram je u određenom trenutku objavio i ime profesora, na što je on u više navrata i više medija slao razna priopćenja.

U jednome od njih šalje i potpisanu izjavu bivše studentice koju je onomad dobio Boras, što ga nije spriječilo da umirovljenom profesoru dodijeli emerituru. Time je, podcrtava Telegram, otkrio identitet bivše studentice. O postupku i korespondenciji s povjerenstvom, optuživani emeritus je obavijestio i fakultetsku mailing listu na kojoj su svi zaposlenici i studenti Filozofskog fakulteta. Radi se o preko 7.000 ljudi. Na tom tragu zaključuje povjerenstvo kako je “profesor svojim ponašanjem tijekom postupka dodatno naštetio ugledu fakulteta te uznemiravao njegove zaposlenike i studente”.

Boras osnovao Radnu skupinu

Rektor Boras 29. ožujka, kako doznaje Telegram, imenovao je posebnu Radnu skupinu za unaprjeđenje sveučilišnog sustava suzbijanja spolnog uznemiravanja i drugih oblika neetičkog ponašanja. Za predsjednika je imenovan profesor Željko Potočnjak s Pravnog fakulteta, a za koordinatora prorektor Miloš Judaš.

Zadaća tog tijela je analizirati postojeći sustav suzbijanja spolnog uznemiravanja, predložiti promjene za unaprjeđenje, kao i mjere usmjerene na prevenciju i potporu žrtvama. Preporuka je, piše Telegram, da se pri predlaganju unaprjeđenja Radna skupina treba voditi iskustvima koja u tom području imaju druga ugledna strana sveučilišta. Prošlu srijedu rektor je dekanicama i dekanima fakulteta dostavio dopis s opisom dotadašnjeg rada imenovane Radne skupine, u kojemu sve čelnike fakulteta poziva na suradnju s imenovanom Radnom skupinom.