Pretraga

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

A- A+

Damir Boras znao je za barem jednu prijavu za seksualno zlostavljanje. Nekadašnja studentica prijavila je, sada već umirovljenog, profesora Filozofskog fakulteta. No, profesor nije sankcioniran već je na inicijativu zagrebačkog rektora Borasa nakon svega nagrađen počasnom titulom – professor emeritus.

Damir Boras
Foto: srednja.hr

Nakon što su u javnost dospjeli prvi slučajevi seksualno uznemiravanja i zlostavljanja studentica po fakultetima zagrebačkog sveučilišta, novinarka Telegrama Dora Kršul danas je otkrila da je rektor Damir Boras, tijekom svog šestogodišnjeg mandata u rektoratu, znao za najmanje jednu optužbu za seksualno uznemiravanje.

Rektor znao tko je profesor

Kako potvrđuju dokumenti, rektor Boras službeno je zaprimio potpisani dokument u kojem nekadašnja studentica Filozofskog opisuje što joj je, prema njezinim tvrdnjama, učinio profesor s faksa. Kontinuirano ju je, stoji u izjavi, seksualno uznemiravao. Opisujući “najeklatantniji slučaj koji se dogodio”, napisala je: “povukao me preko svog radnog stola i nasilno poljubio”.

U dopisu koji je stigao na rektorovu službenu adresu navedeni su identiteti profesora i nekadašnje studentice koja ga je optužila. No, dotični profesor nije sankcioniran, već je ubrzo nagrađen, i to na direktnu inicijativu rektora Borasa. Sve navedeno vrlo jasno dokazuju dokumenti koje je prikupio Telegram. S ovim obziljnim optužbama pokušali su i suočiti rektora Borasa,, no nije odgovorio na službeni upit ni na SMS poruku.

Ova priča, piše Telegram, počinje nakon umirovljenja spomenutog profesora Filozofskog  i u cijelosti se odvija u godinama Borasovog rektorskog mandata. Profesor, dakle, odlazi u mirovinu i uskoro na jedan od odsjeka Filozofskog fakulteta stiže inicijativa da mu se dodijeli počasno zvanje professor emeritus. To je počasna titula koju zaslužni profesori dobiju nakon umirvljenja, a kandidate u pravilu predlažu fakulteti. No, kako ističe Telegram, bitno za nastavak priče je da dodjelu titule može predložiti i rektor osobno.

Odsjek se uskoro sastao kako bi raspravio hoće li umirovljenog kolegu zaista predložiti za emeritusa. No kako je na sastanku iznesena informacija da postoji potpisana izjava nekadašnje studentice koja tvrdi da ju je taj umirovljeni profesor višestruko seksualno uznemiravao, odsjek odlučuje uopće ne razmatrati prijedlog da mu se dodjeli počasno zvanje. U izjavi koju posjeduje Telegram, nekadašnja studentica opisuje što joj je i u kojim specifičnim okolnostima profesor, prema njezinim tvrdnjama, učinio.

Izdvojeni članak

Rektor Boras o seksualnom nasilju na zagrebačkom sveučilištu: Imamo mi herbicid za takve

Rektor tražio izjavu studentice

Umirovljeni profesor se, nakon što je upoznat s odbijenicom odsjeka, požalio rektoru Borasu. Kazao je kako su mu teško povrijeđena prava u postupku izbora u počasno zvanje professor emeritus. Rektor je tu pritužbu shvatio vrlo ozbiljno pa više mjeseci od fakulteta tražio očitovanja, audio zapis i transkript sastanka odsjeka.

Konačno, u finalnom dopisu čiji  je datum poznat i koji je dostavljen redakciji Telegrama, Boras od fakulteta traži tonski zapis sjednice na kojoj nije razmotren prijedlog za emerituru profesora. Uz to, eksplicitno traži dostavu “pisane deponirane izjave” koja se odnosi na “nemoralno ponašanje u prošlosti” umirovljenog profesora koji pretendira biti počasni professor emeritus. Dvanaest dana kasnije, fakultet na rektorov zahtjev šalje obrazloženje zašto mu ne mogu dostaviti audio zapis sjednice. Pozvali su se na mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka. No, uz pristanak nekadašnje studentice umirovljenog profesora, fakultet rektoru šalje i njenu potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju.

Telegram posjeduje dokument koji dokazuje da je dopis Filozofskog dva dana kasnije zaprimljen na Sveučilištu. Dokument je pečatiran klasifikacijskom oznakom i urudžbenim brojem Sveučilišta. Rektor je dobio traženu dokumentaciju i upoznat je sa sadržajem “pisane deponirane izjave”. Točno pet mjeseci kasnije, bez obzira na to, rektor Boras iz svoje  predlaže Senatu zagrebačkog sveučilišta da umirovljenog profesora izabere za professora emeritusa. Predlaže i sastav stručnog povjerenstva koje bi trebalo ocijeniti njegov prijedlog. Većinom glasova, Senat prihvaća rektorov prijedlog i pokreće proceduru.

Na jednu od sljedećih sjednica Senata, nakon pozitivnog mišljenja stručnog povjerenstva, rektor Boras u  uvrštava točku o izboru umirovljenog profesora. Senat  potom donosi odluku o dodjeli počasnog zvanja i titule professor emeritus spomenutom umirovljenom profesoru s Filozofskog.

Profesor još uvijek mentorira studente

Telegram je o ovome slučaju pokušao dobiti odgovore rektora Borasa. Pitali su ga što je poduzeo nakon što je zaprimio izjavu nekadašnje studentice Filozofskog, je li osnovao etičko ili neko drugo povjerenstvo koje je utvrdilo okolnosti slučaja i eventualnu osnovanost tvrdnji studentice. Rektor se nije očitovao na njihova pitanja.

Izdvojeni članak
bullying zlostavljanje

Pitali smo sveučilišta hoće li podržati studentice žrtve seksualnog nasilja, stigla samo dva odgovora

S istim su se pitanjima obratili i bivšoj dekanici Filozofskog fakulteta, profesorici Vesni Vlahović-Štetić, koja je na rektorov zahtjev i uz pristanak nekadašnje studentice, rektoru dostavila njenu izjavu. Profesorica je za Telegram rekla, nakon što je upoznata sa sadržajem izjave, kao dekanica više nije mogla pokrenuti postupke jer se u izjavi radilo o profesoru koji bio umirovljen i, time, izvan njene nadležnosti.

– Nisam upoznata s time da je eventualno pokrenuta neka procedura pri Sveučilištu, rektor Boras me ni o čemu takvom nije obavijestio, rekla je Telegramu Vlahović-Štetić.

Professor emeritus, inače, ima savjetodavnu ulogu na Sveučilištu i može sudjelovati u izvođenju nastave. Isto tako, emeritus ostvaruje i financijsku naknadu koja se isplaćuje iz proračunskih sredstava doznačenih Rektoratu Sveučilišta. Prema informacijama kojima raspolaže Telegram, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta ne sudjeluje u izvođenju dijela nastave na faksu, no i dalje mentorira doktorske studente. Kao i njegovi drugi kolege u počasnom zvanju, prima mjesečnu naknadu s Rektorata koja se kreće oko 2.000 kuna neto.