Pretraga

Financije već dvije godine nisu muka – studenti Ekonomije olakšali učenje

A- A+

Punih godinu dana studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu radili su na projektu izrade Financijskog rječnika, u kojem su prikupili i jednostavnim, svakodnevnim jezikom razjasnili 425 ekonomskih pojmova. Trinaest studenata uz pomoć profesora marljivo je radilo kako bi nastao rječnik koji će pomoći snalaženje osobama bez formalnog ekonomskog obrazovanja u svijetu ekonomije. Trud se na kraju isplatio i studenti su dobili priznanje – posebnu Dekanovu nagradu.

Facebook Financijski rječnik

Sistematiziranje i pojašnjenje 425 ekonomskih pojmova započelo je kao suradnja između studentske udruge na EFZG-u Financijski klub i poduzeća Bisnode, koje nudi poduzetnicima podatke o poslovnim subjetkima. Budući su ekonomisti primijetili da mnogo osoba ne razumije ekonomske pojmove koji su na EFZG-u dio svakodnevnice i odlučili su napraviti rječnik koji će pomoći osobama bez formalnog ekonomskog obrazovanja. Jednogodišnji rad trinaest marljivih studenata prepoznat je i nagrađen posebnom Dekanovom nagradom.

Izdvojeni članak

Održana prva ljetna škola financija za srednjoškolce

Marljiva trinaestorka

Već dvije godine od izdavanja, Financijski rječnik pomaže u učenju i usvajanju ekonomskih pojmova. 

– Rekao bih da je specifičan po tome što pojmovi imaju uz svoju strogu definiciju i primjer. Mnogo je lakše ponekad objasniti kompleksan pojam na primjeru iz stvarnog života. Prilagođen je studentima tako da su ga radili studenti pa su i primjeri razumljiviji, smatra Marko Božac, student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, bivši predsjednik studentske udruge Financijski klub, koji se nedavno vratio s Erasmus+ razmjene na Nottingham Trent Universityju u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Kada studenti rade za studente mogu bolje pojasniti i približiti pojmove s kojima se susreću u nastavi, smatra Marko. 

– S obzirom da se često na predavanjima susrećemo s krutim definicijama koje ponekad nisu mijenjale svoju formu duže od naših godina, vjerujem da Rječnik donio jedno osvježenje. Primjeri su jednostavni, svakodnevni i lako shvatljivi, komentira Marko.

Izdvojeni članak

Studenti ekonomije osmislili plan kako državu dovesti u suficit do 2020. godine

Uz definicije i primjeri

Rječnik sadrži 425 pojmova, svaki pojam ima svoju definiciju, ali i prateći primjer kako bi što jednostavnije bilo shvatiti neke kompliciranije pojmove poput inflacija ili aprecijacija. Kako bi Rječnik bio lak za snalaženje, pojmovi su podijeljeni u osam kategorija: osnovni pojmovi, institucije, porezi i doprinosi, marketing, financije, poslovanje, računovodstvo i pravni pojmovi. 

– Rječnik je prvenstveno namijenjen osobama koje nemaju formalno obrazovanje u ekonomiji. Dakle, zanimljivija skupina su nam bili studenti koji ne studiraju ekonomiju, ali drago nam je ako je Rječnik pomogao nekome da položi ispit! Nama je pomogao da utvrdimo i ponovimo naše znanje iz ekonomije s obzirom da smo trebali biti dobro upućeni u pojmove kako bi ih mogli objasniti na jednostavan način, kaže Marko. 

Posao sistematiziranja i pojašnjavanja pojmova nije bio lagan, osobito uz redovne studentske obaveze, pa je tako trinaest vrijednih studenata radilo na projektu čitavih godinu dana. 

– Svatko od nas je imao određene interese pa je u skladu s njima doprinio/la s pojmovima koji su njemu ili njoj bili poznati. Svi smo brainstormali i napravili popis s 425 pojmova, a zatim po upućenosti radili na definicijama i primjerima. Kako smo u timu imali sedam studentica smjera marketing, one su se osobito pobrinule oko marketinških pojmova te promocije samog Rječnika. Oni koji su bili više u financijama ili računovodstvu više su truda uložili u pojmove iz tog područja i slično, prisjeća se Marko. 

Podrška profesora

U procesu izrade studenti ipak nisu bili sami – imali su i podršku profesora, ali tek pri kraju, kada je trebalo napraviti provjeru pojmova, profesori su odigrali važnu ulogu. 

– Najveći izazov je definitivno bio izdržati godinu dana dug proces, ali i odabrati pojmove. Znate, nije lako sjetiti se preko 400 pojmova, a zatim još dati definiciju na svaki taj pojam. Jako mi je drago kao voditelju tima da smo tijekom godinu dana uspjeli ostati privrženi projektu i da nitko nije odustao unatoč tome što su neki otišli na Erasmus u tom periodu, kaže Marko. 

Trud se ipak isplatio jer su studenti osvojili posebnu Dekanovu nagradu. 

– Osim nagrade, dobili smo veliko iskustvo i znanje. U godinu dana naučili smo ponešto o tome kako je surađivati u timu od 13 osoba punih godinu dana, a osobito smo utvrdili svoje znanje. A na kraju, osjećamo se ponosno što smo svojim trudom pomogli onima koji su se susretali s kompleksnim ekonomskim pojmovima, dodaje Marko. 

Tiskanje proširenog izdanja Financijskog rječnika trenutno nije u planu, no Financijski je klub zaposlen na novim projektima, koji se bave ekonomijom i financijama, poput natjecanja u trgovanju vrijednosnim papirima – University Trading Tournament.