Pretraga

FOI i Ekonomski u Zagrebu pokreću novi, jedinstven studij: ‘Način izvođenja će biti kontaktni, ali i online’

A- A+

Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Ekonomski fakultet Zagreb (EFZG), pokreće novi, združeni doktorski studij. Studij će nositi naziv Upravljanje digitalnim inovacijama. Kako navode pokretači, predloženi studij povezuje ekonomiju i informacijske znanosti čime se potiče stvaranje novih interdisciplinarnih znanja stručnjaka na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

studenti u dvorani

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Pokreće se novi doktorski studij u Hrvatskoj, a zajednički će ga izvoditi dva fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Ekonomski fakultet Zagreb (EFZG). Naziv studija je Upravljanje digitalnim inovacijama, a kako navode njegovi pokretači, jedinstven je po tome što interdisciplinarno povezuje dva znanstvena polja – ekonomiju te informacijske i komunikacijske znanosti, a usmjeren je na područje inovativnih primjena informacijskih tehnologija u poslovanju.

Studij čeka dopusnicu, prve studente planiraju upisati već u 2023./24.

– Dvije su središnje hrvatske znanstvene i obrazovne ustanove u području ekonomije i informatike, a ujedno i sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, FOI i EFZG, odlučile zajednički razviti novi poslijediplomski doktorski znanstveni studij, kojim će se objediniti kompetitivna znanja obiju institucija i djelovati na najvišim standardima primjenjivima na doktorske studije. Studij je prošao proceduru vrednovanja studijskog programa na Sveučilištu u Zagrebu te je 16. lipnja 2023. godine donesena odluka Senata o prihvaćanju programa združenog doktorskog studija Upravljanje digitalnim inovacijama. U završnoj je fazi te čeka dopusnicu za izvođenje nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za visoko obrazovanje RH kako bi prve studente upisivao već u ak. godini 2023./24., priopćeno je s FOI-ja.

Svjesni su da suvremena tehnologija suštinski mijenja poslovanje, društvo i ljudski život, kao i da smo tek u fazi otkrivanja svih potencijala umjetne inteligencije.

– Važno je da tehnološki razvoj prati, organizacijski i poslovni razvoj, tj. organizacije moraju prilagođavati svoje poslovanje, proizvode i usluge te internu dinamiku kontekstu primjene suvremenih tehnoloških rješenje. Zbog toga je strateški važno upravljati procesom inovacije kako bi se apsorpcija tehnologija ubrzala i održao trend praćenja brzih promjena iz okoline. Za to su potrebni vrhunski stručnjaci i znanstvenici koji promišljaju suvremene trendove izvan konteksta trenutne problematike i fokusirani su na dugoročne trendove. Za to su potrebni novi, interdisciplinarni, doktori znanosti koji će razvijati nova znanja u području upravljanja digitalnim inovacijama, smatraju pokretači ovog doktorskog studija.

Izdvojeni članak
choncha FOI

Studenti FOI-ja osmislili pametnu IoT posudu za biljke i pokrenuli startup

‘Način izvođenja će biti kontaktni, ali i na daljinu’

Ovih dana sastali su se i predstavnici dvaju fakulteta, kako bi planirali daljnje aktivnosti u provođenju i promociji studija. Smatraju da će svojom sinergijom i pokretanjem doktorskog studija Upravljanje digitalnim inovacijama, Sveučilište u Zagrebu učvrstiti svoju poziciju u regiji i pojačati kvalitetno visoko obrazovanje u dinamičnom i izazovnom području primjene digitalnih inovacija u poslovanju i obrazovanju.

– Smatramo da će kvaliteta i prepoznatljivost naših institucija privući doktorande iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja te povećati broj znanstvenika i stručnjaka koji imaju kompetencije istraživanja digitalnih inovacija, te stvoriti vrhunske stručnjake koji će znati povezati znanost i poslovanje suvremenih organizacija. Dakle studij će povezivati dva znanstvena polja i usmjeravati znanstveni interes u digitalne inovacije te njihov potencijal za ostvarivanje tržišne prednosti, jedan je od zaključaka sastanka.

Kako navode s FOI-ja, studij neće djelovati samo u užoj regiji nego ima namjeru privući doktorande iz cijele Hrvatske i izvan nje jer je jezik izvođenja studija hrvatski i engleski.

– Način izvođenja će biti kontaktni, ali i na daljinu uz online i hibridno izvođenje, kažu pokretači studija.