Pretraga

Pokrenut novi studij u polju ekonomije, maturanti ga već mogu prijaviti: Na maturi dovoljna B razina ispita

A- A+

Sveučilište Algebra pokrenulo novi preddiplomski studij pod nazivom poslovna ekonomija i digitalno poslovanje. Maturanti ga već mogu prijaviti u sustavu Postani student. Ondje je navedeno da je kvota za državljane Hrvatske i EU-a 52 mjesta, kao i da je iznos maksimalne participacije 5.075 eura.

Od ove godine na Sveučilištu Algebra moguće je upisati još jedan studij u polju ekonomije. To je sveučilište, naime, pokrenulo studij pod nazivom poslovna ekonomija i digitalno poslovanje. S Algebre je priopćeno da studij mijenja ‘paradigmu tradicionalnih ekonomskih studija i ulazi u sferu napredne poslovne analitike, financija i menadžerstva modernog doba’.

Dovoljno je položiti B razinu obveznih predmeta mature

Dopusnicu za izvođenje studija dalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih. Studij je već moguće prijaviti u sustavu Postani student. Kako je ondje navedeno, upisuje se 52 državljana Hrvatske i EU, a maksimalni iznos participacije je 5.075 eura. Za upis je potrebno položiti B razine triju obveznih predmeta mature, a kandidati na Algebri moraju proći i kroz motivacijski razgovor. Sudjelovanje na državnim natjecanjima iz matematike i informatike dodatno se boduje.

Oni koji završe ovaj studiji stječu 180 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije uz kraticu univ.bacc.oec. Kako je priopćeno s Algebre, podršku pokretanju novom studijskom programu dale su i četiri najveće kompanije specijalizirane za reviziju, porezno i poslovno savjetovanje (Big Four): EY Hrvatska, Deloitte Hrvatska, KPMG in Croatia i PwC Hrvatska te Forvis Mazars s kojima je potpisan Sporazum o suradnji.

– Ekonomija novog doba fokusirana je na alate i tehnike koji svojom disrupcijom mijenjaju svakodnevni život pojedinca u svim segmentima – u području upravljanja financijama, ljudima, ali i u području razvoja modernih zajednica i odgovornog društva. Kolegiji kao što su Transformacija financijskih usluga, Blockchain i kripto-imovina, Digitalna transformacija i novi poslovni modeli, Primjena umjetne inteligencije u poslovanju, Ekonomija socijalnih mreža ili Strateški management u digitalnom dobu polaznicima će biti omogućena kvalitetna podloga u temeljnim ekonomskim disciplinama uz digitalni zaokret prema suvremenim kolegijima, riječi su Mislava Balkovića, rektora Sveučilišta Algebra.

Izdvojeni članak

U još jednom gradu pokrenut diplomski studij sestrinstva, ali upisuju samo izvanredne studente

Studenti će i na praksu

Balković je naglasio i da ovim novim studijskim programom na Algebri nemaju samo za cilj stvoriti generaciju poslovnih stručnjaka, ‘nego i zajednicu budućih lidera i menadžera koji će informirano, savjesno i odgovorno upravljati suvremenim kompanijama nove generacije.’

Kako navode s Algebre, tvrtke s kojima su potpisali sporazum sudjelovat će u zajedničkim aktivnostima vezanima uz studij. To, primjerice, uključuje izradu smjernica razvojnih politika za integraciju poduzetničkih aktivnosti u obrazovne inicijative; organizaciju seminara, radionicu, konferencije i okrugle stolove; rad na osiguranju studentskih praksi te izrađivanje stručnih analiza na teme važne za znanost i gospodarstvo.