Pretraga

FOTO: Volonteri MOST-a, bez dozvole Sveučilišta, ispred menze skupljaju potpise oko COVID potvrda

A- A+

Ispred studentske menze na borongajskom kampusu, bez dozvole zagrebačkog sveučilišta, postavljen je štand na kojem se skupljaju potpisi za referendum koji planiraju provesti vezano za COVID potvrde.

MOST na Kampus Borongaj postavio štand bez dozvole

MOST na Kampus Borongaj postavio štand bez dozvole
Foto: fotografija čitatelja

‘Dosta je stožerokracije’. ‘Potpiši za ukidanje COVID potvrda’. ‘Odlučujmo zajedno’. Parole su to koje ste posljednjih dana mogli vidjeti na brojnim štandovima postavljenima po gradu. Štandovima gdje volonteri MOST-a skupljaju potpise za referendum oko, pogađate, COVID potvrda. I ne bi u tome bilo ništa upitno da jedan od tih štandova nisu postavili – bez dozvole.

DVA REFERENDUMSKA PITANJA

Prvo pitanje je ustavotvorno, a odnosi se na izmjenu članka 17., stavka 1 Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali isključivo dvotrećinskom većinom u Saboru. Drugo pitanje je zakonodavno, i odnosi se na izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje se u članku 1 predlaže brisanje riječi ‘Stožer’, čime se pokušava onemogućiti dosadašnje donošenje odluka na Stožeru.

Ispred menze skupljaju potpise

I to ne bilo koji štand. U posjedu smo fotografija na kojima se vidi štand postavljen na sveučilišnom Kampusu Borongaj, točno ispred ulaza u studentsku menzu. Na njima se vide upravo neki od gore navedenih natpisa, a nekoliko studenata stoji u redu za potpis.

Aktualna uprava zagrebačkog sveučilišta, odnosno rektor Damir Boras u više je navrata u posljednjih gotovo osam godina govorio, suštinski, da Sveučilište ne smije biti ispolitizirano i premreženo s političkim strankama. Stoga smo nakon svjedočenja ovom prizoru odmah poslali upit na rektorat. Zanimalo nas je kako je moguće da je sada neka stranka postavila štand kojim pokušava dostići svoje političke ciljeve.

‘Nisi tražili niti dobili dozvolu’

Jutros nam stiže odgovor iz rektorata. Rektor Boras kaže da volonteri koji skupljaju potpise nisu tražili ni dobili dozvolu za to, kako od rektorata tako ni od drugih relevantnih sveučilišnih institucija.

– Volonteri političke stranke MOST nezavisnih lista nisu tražili niti dobili dozvolu od Uprave Sveučilišta u Zagrebu, kao ni od Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu za postavljanje punkta za prikupljanje potpisa ispred studentskoga restorana na Kampusu Borongaj, stoji u odgovoru rektora Borasa.

Odmah nakon što nam je rektor odgovorio, poslali smo upit na MOST. Tražili smo da nam objasne zašto nisu tražili dozvolu Sveučilišta u Zagrebu te da nam pojasne hoće li sada povući svoje volontere sa štanda na borongajskom kampusu. Napomenuli smo da nam odgovor treba do 14 sati. Usto, poslali smo poruku Nikoli Grmoji, a Zvonimira Troskota smo pokušali dobiti telefonski. Unatoč, dakle, višestrukim upitima, do objave teksta nismo dobili odgovor MOST-ovaca. Ako i kada odgovore, odgovor ćemo objaviti na portalu.