Pretraga

Fuchs: ‘Diplome koje izdaje Sveučilište u Mostaru bit će automatski priznate u Hrvatskoj i EU’

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jučer je boravio u Bosni i Hercegovini, gdje je izjavio da će Sveučilište u Mostaru uskoro proći kroz proces akreditacije hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon toga će se diplome tog Sveučilišta automatski priznavati u Hrvatskoj, ali i EU.

Screenshot: YouTube

Prilikom posjeta Mostaru, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je da će Hrvatska pomoći BiH da se integrira u obrazovni i znanstveni prostor, prenosi Klix.ba.

Sveučilište u Mostaru proći će kroz akreditaciju

– Jedan od prvih koraka je kompletno akreditiranje Sveučilišta u Mostaru od strane hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon što se taj proces završi diplome koje izdaje Sveučilišta u Mostaru bit će automatski priznate u Republici Hrvatskoj, a samim time i na kompletnom teritoriju Europske unije, rekao je Fuchs, prenosi Klix.ba.

Naglašava da je riječ o zahtjevnom procesu budući da se nakon provedenog audita ponekada moraju ispravljati neki segmentu u radu i djelovanju sveučilišta, ali ističe da je siguran da ‘će proces ići u dobrom smjeru i relativno brzo’. Fuchs smatra i da su dodatne prilike za unaprjeđenje otvorene sada kada je BiH dobila kandidatski status za EU, budući da mostarsko sveučilište ima priliku povući sredstva iz EU fondova.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Donesen još jedan važan zakon: Studenti će od sada svi biti upisani u veliku evidenciju koju će voditi AZVO

U Hrvatskoj uskoro javni poziv za dogradnju škola

– Naravno da ćemo razgovarati i o onom djelu koje se zove osnovno i srednje školstvo, suradnja na toj razini. Vi znate da jednako tako da jedan veliki broj učenika srednjih škola polaže ispite državne mature i upisuje se na sveučilišta u Hrvatsku. Mi u Hrvatskoj smo u ovom trenutku pred i u provođenju velikih obrazovnih promjena u smislu cijele vertikale, rekao je Fuchs.

Podsjetio je da se planira povećati obuhvat djece u vrtićim0a i najavio je i da će Ministarstvo uskoro raspisati javni poziv za izgradnju i dogradnju škola u svrhu provođenja cjelodnevne škole.