Pretraga

Fuchs: ‘Diplome koje izdaje Sveučilište u Mostaru bit će automatski priznate u Hrvatskoj i EU’

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jučer je boravio u Bosni i Hercegovini, gdje je izjavio da će Sveučilište u Mostaru uskoro proći kroz proces akreditacije hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon toga će se diplome tog Sveučilišta automatski priznavati u Hrvatskoj, ali i EU.

Screenshot: YouTube

Prilikom posjeta Mostaru, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je da će Hrvatska pomoći BiH da se integrira u obrazovni i znanstveni prostor, prenosi Klix.ba.

Sveučilište u Mostaru proći će kroz akreditaciju

– Jedan od prvih koraka je kompletno akreditiranje Sveučilišta u Mostaru od strane hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon što se taj proces završi diplome koje izdaje Sveučilišta u Mostaru bit će automatski priznate u Republici Hrvatskoj, a samim time i na kompletnom teritoriju Europske unije, rekao je Fuchs, prenosi Klix.ba.

Naglašava da je riječ o zahtjevnom procesu budući da se nakon provedenog audita ponekada moraju ispravljati neki segmentu u radu i djelovanju sveučilišta, ali ističe da je siguran da ‘će proces ići u dobrom smjeru i relativno brzo’. Fuchs smatra i da su dodatne prilike za unaprjeđenje otvorene sada kada je BiH dobila kandidatski status za EU, budući da mostarsko sveučilište ima priliku povući sredstva iz EU fondova.

Izdvojeni članak
dvorana predavanje

Donesen još jedan važan zakon: Studenti će od sada svi biti upisani u veliku evidenciju koju će voditi AZVO

U Hrvatskoj uskoro javni poziv za dogradnju škola

– Naravno da ćemo razgovarati i o onom djelu koje se zove osnovno i srednje školstvo, suradnja na toj razini. Vi znate da jednako tako da jedan veliki broj učenika srednjih škola polaže ispite državne mature i upisuje se na sveučilišta u Hrvatsku. Mi u Hrvatskoj smo u ovom trenutku pred i u provođenju velikih obrazovnih promjena u smislu cijele vertikale, rekao je Fuchs.

Podsjetio je da se planira povećati obuhvat djece u vrtićim0a i najavio je i da će Ministarstvo uskoro raspisati javni poziv za izgradnju i dogradnju škola u svrhu provođenja cjelodnevne škole.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap