Pretraga

Donesen još jedan važan zakon: Studenti će od sada svi biti upisani u veliku evidenciju koju će voditi AZVO

Svi studenti će po novome biti upisani u evidenciju koju će voditi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Fakulteti neće moći samo tako otvoriti nove studije, a upisna mjesta bi se, konačno, mogla početi usklađivati s potrebama na tržištu rada. Tek neke su to od brojnih novosti Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti koji je Hrvatski sabor izglasao na sjednici u petak.

dvorana predavanje

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

U samoj završnici godine Hrvatski sabor donio je još jedan zakon koji se tiče fakulteta i studiranja. Zakon o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti, kako ga je predstavio državni tajnik Ivica Šušak, donosi brojne promjene u resor.


93 SABORSKIH ZASTUPNIKA GLASALO ZA ZAKON

Hrvatski sabor u petak je, 16. prosinca, na izvanrednoj sjednici izglasao novi Zakon o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti donesen je s 93 glasa za, 14 protiv i 27 suzdržanih.


Agencija donosi sve odluke

Agencija za znanost i visoko obrazovanje postaje samostalna i neovisna, baš kako je i zamišljeno. Agencija će uz pomoć stručnjaka provoditi i zaključivati postupke ocjenjivanja fakseva i studijskih programa. Inicijalnu dopusnicu za novi studijski program morat će dobiti i javna sveučilišta. Bez zelenog svjetla AZVO-a, neće moći pokrenuti novi studij.

Hrvatski zavod za zapošljavanje davat će AZVO-u mišljenje o usklađenosti pojedinog studijskog programa i potreba na tržištu rada. U stručna tijela Agencije, koja se, među ostalim, bave ocjenjivanjem studija i fakseva, ući će i studentski predstavnici. Uoči svake promjene standarda kvalitete Agencija će provesti javno savjetovanje, dok su kriteriji vrednovanja i sadržaj dopusnice implementirani u novi Zakon.

Propisano je i izvođenje združenih studija pa će tako naša sveučilišta lakše moći zajednički izvoditi studije s inozemnim sveučilištima. Agencija za znanost i visoko obrazovanje po novome će akreditirati i online studije. Dosad je postupak bio dosta složen, a provodilo ga je Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Izdvojeni članak
ispiti državne mature, predavaonica na faksu

Nema više upisa na faks bez položene mature: Novi zakon to zabranjuje, evo što to znači za studente

Potpuna evidencija studenata

Jedna od najvećih promjena o kojoj se do sada nije puno pričalo jest središnji prijavni ured i širenje djelokruga njegova rada. Kako se od sada ni na jedan, privatni ili javni studij ne može upisati bez položene mature, svi će se budući studenti morati prijavljivati u središnji prijavni ured koji vodi AZVO.

No, ne samo oni. Prema onome što je Šušak rekao u saborskoj raspravi, svi studenti koji se upisuju na bilo koju razinu studija – prijediplomsku, diplomsku i poslijediplomsku – morat će ‘proći’ kroz središnji prijavni ured. To znači da će Agencija po novome imati potpunu evidenciju studenata koji studiraju na visokim učilištima diljem države.

Što to znači u praksi?

Što će ove promjene značiti u praksi? U prvom redu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje sama će donositi ključne odluke. To znači da će imati manje direktnog utjecaja politike i vladajuće stranke čiji ministar predvodi resor znanosti i obrazovanja. Sukladno tome, i Agencija će biti odgovorna za resor na način na koji to ranije nije bila.

U drugom redu, sveučilišta više neće stihijski otvarati nove studijske programe. Morat će dobiti zeleno svjetlo Agencije koja će se, među ostalim, voditi i potrebama tržišta rada. Pridružimo li tome novi model financiranja – programske ugovore – uvedene temeljnim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, ostvarene su glavne pretpostavke za racionalizaciju broja studija i upisnih mjesta na faksevima.

U trećem redu, znat ćemo koliko studenata studira na kojim pojedinim smjerovima i razinama studija. Koliko ih, primjerice, odustane, a koliko nastavlja dalje. Koji postotak upisuje doktorat u odnosu na specijalističke poslijediplomske studije. Sve su to statistički podaci koje do sada, ni država ni javnost, nisu imali tako sustavno posložene na jednom mjestu.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet u Zagrebu

Studenti će po novome ići kod liječnika na Medicinski fakultet? Novi zakon je u pripremi

Zašto se donosi ovaj zakon?

Godinama bilježimo sve veći broj studijskih programa, postojano visoke upisne kvote na faksevima, veći broj zaposlenih profesora, a istovremeno – sve manje studenata. Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj, samo na javnim sveučilištima, imamo 1.557 akreditiranih studijskih programa. Na javnim visokim školama i veleučilištima još njih 95. Samo u zadnjih godinu dana na javnim sveučilištima je samoakreditirano 89 novih studija. Broj studenata u šest godina je pao za 12.507 studenata.

Ovaj je paradoks visokog obrazovanja potaknuo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da razmisli o tome kako optimizirati sustav. Sudeći po novostima koje su implementirali u ovaj zakon, predstavnici Ministarstva zaista su otvorili mogućnost za racionalizaciju sustava; prvenstveno, otvorili su vrata rezovima tamo gdje to bude potrebno. Kada će i hoće li i ih napraviti, ostaje za vidjeti narednih godina.