Pretraga

Fuchs se poprilično unervozio oko pitanja o Banožiću: ‘Šta bi mogao, izvest tenkove na ulice?’

A- A+

Što može napraviti jedan ministar obrane ako ga na visokom učilištu ne izaberu na više znanstveno-nastavno radno mjesto? Nejasno je to ministru znanosti i obrazovanja, Radovanu Fuchsu, koji je odgovarao na pitanja o zahtjevu za napredovanjem kojeg je podnio pa povukao njegov kolega Mario Banožić. Obrecnuo se i na znanstvenike i sveučilišne profesore koji su ovih dana poslali pismo, među ostalim premjeru i predsjedniku RH. Njime su zatražili uspostavu okvira koji bi onemogućio zlouporabu moći kod stjecanja akademskih titula ili da se zakonski onemogući napredovanje na fakultetima osobama na rukovodećim ili javnim dužnostima.

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs | screenshot: N1 televizija

– I šta bi jedan ministar obrane mogao, izvest tenkove na ulice Osijeka ako ga ne izaberu? Ne razumijem tu povezanost, rečenica je to koju je u četvrtak uoči sjednice Vlade, izgovorio ni manje ni više nego ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Unervozio se oko pitanja o Banožiću

Unervozio se Fuchs oko pitanja novinara o pokušaju napredovanja ministra Marija Banožića s pozicije docenta u izvanrednog profesora. Kratki video isječak Fuchsove reakcije na pitanje novinara uoči sjednice Vlade na društvenoj je mreži X objavio Domagoj Novokmet, novinar N1 televizije.

Banožić je, podsjetimo, od izbora na višu akademsku poziciju na koncu odustao, nakon što su gotovo svi mediji danima pisali o njegovom priručniku e-Marketing u kojem studente podučava zastarjelim i, u trenutku izdavanja priručnika, netočnim podacima. I čiji je dobar dio prepisao od svojih recenzenata i drugih stručnjaka. Fuchsov jučerašnji ispad nije toliko iznenađujući, budući da je i sam napredovao u redovitog profesora tijekom mandata ministra znanosti i obrazovanja i to na Sveučilištu u Rijeci.

Izdvojeni članak
ministar Fuchs i ministar banožić u pozadini prva stranica banožićevog priručnika e-marketing

Profesori se konačno pobunili oko napredovanja moćnika: Ovo je pismo koje su poslali premijeru i predsjedniku

Komentirao i pismo sveučilišnih profesora i znanstvenika

Ako mu već nije jasno da fizička sila i tenkovi nisu jedini mehanizam eventualnog utjecaja na akademsku zajednicu, pojasnilo mu je to neki dan u pismu 16 sveučilišnih profesora i znanstvenika. Ili bi nadležna tijela morala uspostaviti okvir koji bi onemogućio zlouporabu moći kod stjecanja akademskih titula ili zakonski onemogućiti napredovanja u viša znanstveno-nastavna radna mjesta osobama na rukovodećim ili javnim dužnostima, istaknuli su u tom pismu. Fuchs se obrecnuo i na njih.

– Interesantno je da u principu uvijek imamo naknadnu pamet koja se javlja u nekim okolnostima. Zakonodavstvo nije ni u jednom slučaju onemogućavalo napredovanje nekog znanstvenika ili nastavnika za vrijeme obnašanja dužnosti jer se oni najčešće kasnije vraćaju u svoje matične institucije, zaključak je ministra obrazovanja.

Podsjetimo, osim što su problematizirali akademsko napredovanje političkih moćnika tijekom mandata, potpisnici pisma dotaknuli su se i gašenja Odbora za etiku na nacionalnoj razini, za kojeg traže da se ponovno uspostavi. To tijelo uopće nije prepoznato u novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je donesen lani, za vrijeme mandata Radovana Fuchsa.