Pretraga

Genijalnom šalom profesori ismijali kvaziznanstveni časopis

A- A+

Dvojica profesora s Fakulteta organizicionih nauka u Beogradu Dragan Đurić i Boris Delibašić, objavili su potpuno izmišljen članak u rumunjskom časopisu ‘Metalurgia International’ s namjerom da skrenu pozornost na hiperprodukciju kvaziznanstvenih radova svojih kolega u magazinima sumnjive kvalitete.

Screenshot: Metalurgia International

Profesori Dragan Đurić i Boris Delibašić s Fakulteta organizicionih nauka u Beogradu dovitljivom šalom su ukazali na ozbiljan problem. Naime, oni su potpuno izmišljen članak objavili u rumunjskom časopisu ‘Metalurgia International’, želeći na taj način ukazati na hiperprodukciju kvaziznanstvenih radova, koje profesori iz Srbije objavljuju u časopisima neprovjerene kvalitete.

Izdvojeni članak

Profesor matematike na originalan način kaznio učenika koji se zaigrao na mobitelu

Rad na ‘ukrajinskom engleskom’ nitko nije ispravljao

‘Znanstveni’ rad pod nazivom ‘Evaluacija transformativnih hermenautičnih heuristika za procesiranje slučajnih podataka’ imitacija je loše napisane bajke, no rumunjski magazin koji inače obiluje imenima autora iz susjedne Srbije ga je objavio u cijelosti, piše Blic.

Nisu ispravljene ni pogreške, u članku koji je među lažnim referencama imao i autora Disneyevog junaka Šilju, koji je rezultate svoje studije objavio u magazinu ‘Mikijev zabavnik’!

Profesori su zajedno sa suradnikom i stručnjakom za menadžment u sportu Stevicom Radišićem koristili iskrivljeni, tarzanski engleski jezik, no ni pravopis dakako nije ispravljen.

Među izvorima su i studije iz ove i prošle godine, objavljene od davno umrlih velikana

U radu se spominju kao izvori rezultati studija objavljenih ove i prošle godine od strane davno preminulih velikana Bernoullia i Laplacea.

Na već spomenutom nepravilnom engleskom jeziku, miješaju se kruške, jabuke, a i naranče, pa se tako spominju pojmovi iz informatike i elektrotehnike preko Europske unije, do obrazovnog nivoa žena i religije.

Točka na i bila je činjenica da su profesori poslali časopisu svoje fotografije s lažnim brkovima i perikama. Ovi stručnjaci iz oblasti informacijskih sustava s beogradskog FON-a, nisu više željeli trpiti kako njihove kolege objavljuju svoje radove u časopisima ovakvog kova, te na taj način zavrjeđuju bodove potrebne za prijelaze u viša zvanja.

Ovaj njihov potez pozdravila je cijela akademska zajednica u Srbiji, no profesori se još nisu izjašnjavali u medijima o psini napravljenoj u prevarantskom rumunjskom časopisu.