Pretraga

Hodnicima Filozofskog zavladala tuga: Preminula je dugogodišnja profesorica fakulteta

A- A+

U 80. godini života preminula je Zdravka Matišić, dugogodišnja profesorica na Katedri za indologiju Odsjeka za azijske studije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bavila se prevođenjem sanskrta, sanskrtskom književnošću i novoindijskim književnostima, sociolingvistikom te lingvističkim i gramatičkim ustrojem hindskoga jezika

Foto: Pixabay

Ove subote u 80. godini života, preminula je dugogodišnja profesorica na Katedri za indologiju Odsjeka za azijske studije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Zdravka Matišić.

Matišić je, inače, rođena u Travniku u BiH 1944. godine. Cijeli svoj radni vijek provela je na Katedri za indologiju na Odsjeku za orijentalne studije i hungarologiju (kasnije Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije i od nedavno Odsjek za azijske studije) na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Izdvojeni članak
svijeća gori u mraku

Preminuo je Vlatko Previšić, bivši dekan Filozofskog: ‘Akademska i stručna zajednica ostaje bez vrsnoga znalca’

S Filozofskog napominju da se Matišić bavila prevođenjem sa sanskrta, sanskrtskom književnošću i novoindijskim književnostima, sociolingvistikom te lingvističkim i gramatičkim ustrojem hindskoga jezika, čemu je, među ostalom, posvećena i njezina knjiga Elementi hindske gramatike.

Osim toga, navode da je profesorica Matišić bila aktivna i u istraživanju povijesti orijentalistike te doprinose hrvatskih misionara u Indiji. Posljednji ispraćaj profesorice održat će se u četvrtak 18. travnja 2024 u 13:20 sati na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj.