Pretraga

Preminuo je Vlatko Previšić, bivši dekan Filozofskog: ‘Akademska i stručna zajednica ostaje bez vrsnoga znalca’

A- A+

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izvijestio je da je ove subote preminuo Vlatko Previšić. Bio je dugogodišnji profesor i dekan Filozofskog fakulteta, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu te jedan od istaknutih hrvatskih pedagoga.

Ove je subote u Gradištu kod Županje iznenada preminuo Vlatko Previšić, dugodišnji profesor i dekan Filozofskog fakulteta, professor emeritus Sveučilišta u Zagreba te jedan od istaknutih hrvatskih pedagoga. Imao je 78 godina.

Kako piše Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u svojoj objavi, Previšić, inače rođen 1945. kod Županje, značajno je obilježio hrvatsku akademsku i pedagošku scenu. Nakon što je diplomirao pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1972. godine, započeo je svoju karijeru kao učitelj, a kasnije i kao profesor na istom fakultetu, gdje je radio sve do umirovljenja 2016. godine. Tijekom karijere primio je brojne stipendije, uključujući Alexander von Humboldt stipendiju te je postao poznat po svom doprinosu u osnivanju i vođenju Doktorskoga studija pedagogije.

Obnašao je mnoge važne uloge, pa je tako od 2014. do 2016. godine bio dekan Filozofskog fakulteta te predsjednik i član upravnih vijeća raznih visokoobrazovnih institucija. Bio je aktivan član i osnivač mnogih stručnih udruga, a posebno se istaknuo kao urednik i autor u brojnim stručnim publikacijama. Njegov rad obuhvaćao je i vođenje znanstvenih projekata te članstvo u uredništvima raznih pedagoških časopisa.

– Odlaskom prof. emeritusa Vlatka Previšića akademska i stručna zajednica ostaje bez vrsnoga znalca i poučavatelja, zaključuju s Filozofskog fakulteta u svojoj objavi.