Pretraga

Hrvatsko sveučilište uvodi novi studij koji mogu upisati i ovogodišnji maturanti

A- A+

Od iduće akademske godine, dakle 2023./2024. na Glazbenom odjelu Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu započinje izvođenje novog prijediplomskog sveučilišnog studija – Mandolina. Kako su objasnili sa Sveučilišta u Splitu, ovime će Akademija biti jedina visokoškolska ustanova u Hrvatskoj, ali i šire, koja nudi ovaj studijski program.

predavanje na fakultetu

Foto: Unsplash

Instrument koji je tradicijski i povijesno povezan uz Dalmaciju dobit će vlastiti studij i to na Sveučilištu u Splitu, odnosno na Glazbenom odjelu Umjetničke akademije. Tako će ovogodišnji maturanti imati od iduće akademske godine 2023./2024. imati priliku upisati prijediplomski studij Mandoline.

‘Njegovo pokretanje je odgovor Akademije na potrebe sredine’

Time će Akademija biti jedina visokoškolska ustanova u Hrvatskoj, ali i šire, koja nudi ovaj studijski program.

– Novi studijski program Mandolina plod je dugogodišnjeg nastojanja da se instrument koji uživa veliku popularnost u okruženju podigne na višu profesionalnu razinu. Mandolina se uči u glazbenim školama, ali u Hrvatskoj do sada nije bila ponuđena kao studijski program na višim razinama obrazovanja pa je njegovo pokretanje odgovor Akademije na potrebe sredine, objasnili su sa Sveučilišta u Splitu.

Izdvojeni članak

Drugo najveće sveučilište otvorilo natječaj za stipendije: Dobitnicima 1.274,16 eura, evo koji su uvjeti

Upisati ga mogu ovogodišnji maturanti, ali samo ako prođu dodatne provjere

Ovaj prijediplomski studij traje četiri godine nosi sveukupno 240 ECTS bodova.

– Studij mogu upisati studenti koji imaju položenu državnu maturu nakon završene četverogodišnje opće i/ili glazbene srednje škole i položen razredbeni ispit prema posebnom pravilniku o Dodatnim provjerama znanja, vještina i sposobnosti, poručili su sa Sveučilišta, a koje su to dodatne provjere možete pogledati na ovoj poveznici.

Podsjetimo, početkom siječnja ove godine pisali smo kako je na Sveučilištu u Splitu pokrenut još jedan novi studij pod nazivom Democracy and Resilience in Modern Society. Radi se o samofinancirajućem studiju čiji je nositelj splitski Filozofski fakultet, a organiziran je u suradnji sa Sapir Academic College iz Izraela i odvijat će se na engleskom jeziku.