Pretraga

Imamo nove podatke: Pogledajte koliko studenata živi u domu, a koliko ih ne uspije dobiti mjesto

A- A+

Manje od deset posto domaćih studenata živi u studentskim domovima, a svake godine njih oko 4 i pol tisuće, unatoč tome što apliciraju, ne uspije dobiti mjesto. Iako smo u zadnjih šest godina dobili deset novih studentskih domova, problem nedovoljnih kapaciteta i dalje nije riješen, a studenti su često prisiljeni tražiti stanove na, u pravilu, malom i skupom tržištu nekretnina.

Studenski dom Stjepan Radić, na Savi, Šesti paviljon Save

Foto: Dominik Smolak

Državni zavod za statistiku ovih je dana objavio svoje godišnje izvješće o upisanim studentima, ali i studentima koji žive u studentskim domovima za prethodno akademsku godinu 2020./2021.

Znatno više studentica u domovima

Studentskih domova u Hrvatskoj, prema tim podacima, u prošloj je akademskoj godini diljem države bilo 24. U dvadeset i četiri studentska doma živjelo je ukupno 12.467 studenata, od čega 4.919 dečkiju, a 7.548 djevojaka.

Napomenimo da, sukladno podacima za prošlu akademsku godinu, upisanih imamo 155.627 studenata na visokim učilištima – sveučilištima, veleučilištima i visokim školama. To znači da manje od deset posto upisanih studenata živi u studentskim domovima, dok je ostatak u nekom drugom tipu smještaja; privatni domovi i sobe, stanovi ili žive s roditeljima.

Izdvojeni članak

DZS objavio nove podatke iz popisa stanovništva, pogledajte koliko je mladih u svakoj županiji

Statistika ocrtava jasan problem

Iako se u posljednjih šest godina broj studentskih domova gotovo pa udvostručio, i iako je stanara među studentima u tim domovima za otprilike tisuću i pol više danas, i dalje postoji jedan izražen problem – problem onih studenata koji su se prijavili za stanovanje u domu, ali zbog popunjenosti kapaciteta nisu uspjeli dobiti mjesto.

Takvih je studenata u prošloj akademskoj godini bilo 4.438. Uzmimo u obzir da u domovima u pravilu žive studenti koji studiraju u krajevima znatno udaljenim od mjesta prebivališta te da su neki od njih i slabijeg socio-ekonomskog statusa, ova statistika ocrtava već dulje prisutan problem u sustavu visokog obrazovanja. Taj problem postaje još relevantniji uključimo li u računicu i porast cijena najma i nekretnina koji je nastupio posljednjih nekoliko godina.

Više o statistici upisanih studenata i studenata koji žive u studentskim domovima pročitajte u izvješću DZS-a ispod. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.49 MB]