Pretraga

Inicijativa ‘SONG’ i ove godine u borbu s nepravilnostima na izborima za studentske zborove

A- A+

Prema Pravilniku o izborima za studentski zbor sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica sveučilišta u Zagrebu pravo nadziranja izbora ima svaki student koji za to ima valjani razlog i od kojeg ne postoji opasnost od ometanja izbora. Do prije nekoliko godina to pravo nije koristio gotovo nitko sve do oformljenja inicijative pod imenom SONG iliti ‘Studenti organizirano nadgledaju glasovanje’.

jabuka.tv

Pred nama su novi izbori za studentske zborove Sveučilišta u Zagrebu, ali i njihovih sastavnica to jest fakulteta i akademija.Već godinama na izborima za studentske zborove Sveučilišta u Zagrebu ali i njegovih sastavnica događaju se brojne nepravilnosti o čemu nas je i nakon prošlih izbora izvijestio SONG, inicijativa formirana od strane samih studenata. Oni su odlučili nadzirati izbore kako bi se izbjegle nevjerojatne situacije poput krađe glasova, ukazivanja na to za koga glasati pa čak i plaćanja za glasovanje za određene kandidate, opisala nam je prošlogodišnje iskustvo Jana Pamuković iz Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Unatoč tomu što je za vrijeme prošlih izbora za studentske zborove sveučilišta i njegovih sastavnica inicijativa već bila formirana, nepravilnosti su se ponovile i to zbog toga što se Izborno povjerenstvo Sveučilišta nije (iako je bilo dužno!) očitovalo o statusu promatrača onih koji su to tražili. Ono je dužno sastati se i to najkasnije pet dana prije održavnja izbora, a Izborno se povjerenstvo Sveučilišta na kraju sastalo na dan završetka izbora.

Izdvojeni članak

Detektivi pratili i istraživali zaposlenike SC-a

Zbog toga su promatrači SONG-a na izbornim mjestima nekoliko sastavnica imali velikih problema. Tako su im i sami kandidati za Studentske zborove prijetili i fizičkim izbacivanjem te zaštitarima, a među izbačenima bila je i Ana Petrić, studentica Filozofskog fakulteta. Da ne duljimo, popis nepravilnosti bio je ogroman i sramotan i za Sveučilište u Zagrebu ali i za fakultete.

Članovima SONG-a kasnije je objašnjeno da su zahtjeve za nadziranje izbora osim Sveučilištu morali poslati i svakoj sastavnici posebno. Žalbe, naravno, nisu urodile plodom.

Stav Sveučilišta

Kako bi saznali kakav je stav Sveučilišta prema neovisnim promatračima na izborima za studentske zborove Sveučilišta i sastavnica, kontaktirali smo mr. sc. Tamaru Dagen, glasnogovornicu Sveučilišta u Zagrebu. Ona nam je objasnila kako se zahtjevi za promatranje izbora ne šalju Sveučilištu već samo sastavnicama (fakultetima i akademijama) a svi koji su zahtjev već poslali Sveučilištu, upućeni su da to učine na adrese sastavnica. Zbog velikog broja potencijalnih promatrača, sastavnice će ove godine od pojedinih studentskih udruga tražiti da svi podneseni zahtjevi imaju točno specificirana imena osoba koje žele pratiti studentske izbore, zaključila je Dagen. Naše upite o nepravilnostima koje su se događale na prošlim izborima glasnogovornica Dagen je izbjegla.

Inicijativa SONG i ove je godine zatražila status promatrača na izborima za Studentske zborove Sveučilišta i sastavnica a ove je godine potpisuju KSFF, KSET i BIUS. Ove godine su molbe za nadziranje izbora poslali i sastavnicama Sveučilišta kako se ne bi ponovio scenarij prošlih izbora u kojem su ih na fakultetima diskreditirali jer su molbe poslali samo Sveučilištu. Ipak, nepravilnosti se očekuju i ove godine, rekla nam je Ana, ‘samo je pitanje u kojem intenzitetu te hoće li SONG ove godine imati više utjecaja da se u krajnjem slučaju i ponište izbori u slučaju nepravilnosti poput kršenja izborne šutnje’.

Najproblematičnije sastavnice su, ako je suditi prema iskustvima prošlih izbora, Agronomski i Medicinski fakultet, ali to ovisi i o aktivnostima udruga koje su na prošlim izborima dale podršku većini kandidata trenutačnog saziva Studentskog zbora, a koji su netransparentno te bez jasnih prioriteta u svom mandatu upravljali proračunom SZ-a, objasnila nam je Ana. Na Filozofskom fakultetu, kaže, ove godine ne bi trebalo biti nepravilnosti s obzirom na ljude koji su u Biračkim odborima i trud koji je uložen u regularnost izbora.

SONG zasad okuplja oko 120 ljudi i najvjerojatnije neće moći pokriti sve sastavnice tj. fakultete, no svakako će pokrivati one najkritičnije.