Pretraga

Ispiti na faksu za vrijeme korone: ‘Teže je online jer se ne može prepisivati’

A- A+

Od sredine ožujka cijeli svijet se promijenio. Zatvorili su kafići, trgovački centri i restorani. Fakulteti i škole počele su držati nastavu ‘na daljinu’, a tradicionalni koncept ispitivanja trebalo je zamijeniti novim, prilagođenim načinom. Razgovarali smo s četvero studenata, a oni su s nama podijelili svoje dojmove online studiranja i polaganja ispita.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Zoom, Teams, Hangouts. Riječi su to koje vam donedavno nisu značile ama baš ništa. No, nekad od sredine ožujka, svi znamo koja je od spomenutih aplikacija najbolja za online predavanja, sastanke i konferencije. S njima su se najbolje upoznali studenti, čija se nastava posljednja tri mjeseca u potpunosti odvija na daljinu. Osim nastave, ispite i kolokvije također su polagali online, a to je za neke fakultete značilo promjenu načina ispitivanja i ocjenjivanja.

Razgovarali smo s četvero studenata, a njihovi dojmovi o online studiranju su, očekivano, podijeljeni.

‘Teže je online jer se ne može prepisivati’

Studentica završne godine preddiplomskog studija Turizma na Ekonomskom fakultetu u Splitu kaže nam kako je sve kolokvije do sada imala online, preko Moodlea. Bili su obliku kviza s ograničenim vremenom za svako pitanje. Usmeni ispiti koje će imati na ljetnom roku održavat će se preko Zooma, a najesen će možda situacija biti i drugačija, ovisno o preporukama koje će tada vrijediti.

– Iz svakog predmeta imamo seminare, kritičke osvrte i praktične zadatke. Tako je bilo i kada smo imali fizički nastavu na fakultetu, samo što smo zadatke obavljali iz učionica sa kompjuterima na faksu a sada to radimo od doma, govori nam Margita.

Ona je, kaže, skroz zadovoljna načinom na koji se njen faks organizirao za vrijeme epidemije koronavirusa premda ima više zadaća i obaveza, budući da se isti koriste kao evidencija dolaska.

– Sviđa mi se kako je sve organizirano za vrijeme korone, faks je odlično pripremljen i već prije smo neke stvari odrađivali online. rovjere znanja su po meni lakše jer je opuštenije u vlastitom domu pisati ispit nego u dvorani fakulteta. Sve mi se sviđa osim što mi fali društvo i normalna interakcija, priča nam Margita.

Razgovarali smo i s dvadesetogodišnjim studentom zagrebačkog Medicinskog fakulteta koji nas je zamolio da ostane anoniman. Kod njega su pismeni ispiti, kaže, organizirani online, a usmeni će ukoliko će to biti moguće biti na faksu. Moguće je da budu i online zbog toga što su neke zgrade oštećene za vrijeme potresa. Njemu je teže polagati ispite online, a iskreno nam kaže i zašto – nema prepisivanja.

– Meni je teže polagati ispite online nego što je to inače jer su ispiti napravljeni tako da se ne može prepisivati, a vrijeme je također skraćeno, rekao nam je anonimni student s Medicine.

‘Profesori tretiraju situaciju kao da je bila pauza i odmor’

Još jedan anonimni student dolazi iz Splita, a studira Likovnu kulturu i likovnu umjetnost pri Likovnoj akademiji. Zbog pomalo specifične vrste studija, ispiti su organizirani na faksu – uživo u pravim učionicama. Jedan kolokvij su, kaže, imali i za vrijeme pandemije, a rješavali su ga u punoj opremi, s maskama i rukavicama. Bilo ih je, tvrdi, malo pa se to tako moglo organizirati.

– Predavanja su se iz nekih kolegija uspješno održala online, dok su neki profesori samo slali materijale za učenje i dali nam rok za kolokvij da sami naučimo. Za primjer, jedan od najtežih teoretskih kolegija trebali smo sami naučit i doć za vrijeme pandemije pisat uživo, priča nam.

Ni jedan ispit nije niti će, navodi, imati online jer „je navodno teško izvedivo“. Nijedan ispit nije ukinut, nijedan rok značajno pomaknut, kaže, a količina posla kao da nam se udvostručila. Za profesore drži da uglavnom nisu korektni jer situaciju tretiraju kao da je bio odmor.

– Sve ću morat polagat uživo na faksu i iz najtežih i teoretskih kolegija imamo osježaj kao da nam ni najmanje ne olakšavaju i ne uzimaju u obzir okolnosti. Tretiraju situaciju kao da je bila pauza i odmor, iako su nam za vrijeme pandemije slali dvostruko više zadataka iz strukovnih kolegija, a nisu ni najmanje popuštali ni iz teoretskih, priča nam o svojim frustracijama.

Za kraj dodaje kako među kolegama prevladava mišljenje da se studente tretiralo s malo razumijevanja, a neki su se profesori, tvrdi, čak i šalili na račun činjenice da nam ministrica želi olakšati i sniziti kriterije.

Bojala se usmenih ispita

Lucija ima 23 godine i studentica je završne godine odnosna s javnošću na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays. Ispiti su joj organizirani online kao i sva nastava, a sve je održano najnormalnije. Na njenom je faksu, tvrdi, sve dobro organizirano, svi su umreženi, a nije joj nešto posebno teže. No, u pandemiji je imala nešto više usmenih i njih se u startu bojala, no sve je ispalo odlično.

– U startu sam mislila da će mi usmeni ispiti biti teži jer se nisam navikla na njih, ali nije bilo strašno i nekako me možda natjeralo da više naučim i bolje artikuliram to svoje znanje. Jedino što mi je na trenutke nedostajalo u cijeloj ovoj situaciji jest motivacija, zaključuje nam Lucija.