Pretraga

Ispred Filozofskog osvanuo transparent podrške za Palestinu: ‘Dosta šutnje’

A- A+

‘Dosta šutnje! Studenti kontra genocida, za slobodnu Palestinu’, piše na transparentu koji je osvanuo na zgradi Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Iza vješanja ovog transparenta stoje studenti i studentice koji pozivaju akademsku zajednicu na akciju za podršku Palestini.

Screenshot: Instagram

Na zgradi Filozofskog fakulteta u Zagrebu osvanuo je transparent podrške za Palestinu. Iza svega stoje neformalno okupljeni studenti i studentice koji pozivaju ostatak akademske zajednice na akciju kontra genocida i za slobodnu Palestinu.

‘Studenti i profesori diljem svijeta prosvjeduju’

– Studenti i profesori na sveučilištima diljem svijeta glasno prosvjeduju protiv izraelskih napada i podrške koju zapadne vlade i institucije daju izraelskoj vladi i vojsci, a mi im se u tom otporu pridružujemo. Transparentom koji vješamo na pročelje zgrade Filozofskog fakulteta poručujemo da ne prihvaćamo učesništvo Sveučilišta u Zagrebu u genocidu nad palestinskim narodom, poručili su studenti i studentice.

Ističu, također, da Sveučilište u Zagrebu od 2015. godine surađuje s izraelskim sveučilištima kroz Erasmus+ program, unatoč njihovom sudjelovanju u genocidu nad Palestincima i aparthejdnom režimu. Izraelska sveučilišta surađuju s vojskom putem edukacija i priprema dobrovoljaca za vojnu akademiju te ilegalnim preuzimanjem palestinskih posjeda i stipendiranjem vojnika IDF-a.

Izdvojeni članak
bivša predsjednica harvarda

Predsjednica Harvarda dala ostavku: Mnogima zasmetalo njezino svjedočenje o antisemitizmu na kampusu

Studenti i studentice pozivaju na solidarnost

Napominju da su istovremeno svi sveučilišni i znanstveni centri u Gazi, uključujući Al-Azhar, Al-Aqsa, Al-Quds otvoreno sveučilište, Al-Israa, Fakultet za primijenjenu znanost, Islamsko sveučilište, Sveučilište Gaza i Sveučilište Palestina, potpuno uništeni.

– Pozivamo studente i studentice, profesore i profesorice, kao i druge radnike i radnice Sveučilišta u Zagrebu na solidarnost s Palestinom te prekid svake institucionalne suradnje s izraelskim sveučilištima i institucijama, a od Vlade Republike Hrvatske zahtijevamo prekid svih diplomatskih odnosa s Državom Izrael i diplomatsko priznanje Palestine, zaključuju.