Pretraga

Predsjednica Harvarda dala ostavku: Mnogima zasmetalo njezino svjedočenje o antisemitizmu na kampusu

A- A+

Predsjednica Harvarda Claudine Gay nakon šest mjeseci mandata podnijela je ostavku. Takva odluka dolazi nakon njezinih izjava o antisemitizmu na kampusu i optužbi za plagijat. Naime, Gay je pred Kongresom odbila odgovoriti ‘da’ ili ‘ne’ na pitanje bi li pozivanje na genocid nad Židovima prekršilo kodekse ponašanja Harvarda po pitanju maltretiranja i uznemiravanja.

bivša predsjednica harvarda

Claudine Gay, bivša predsjednica Harvarda | foto: Harvard University

Predsjednica Harvarda Claudine Gay dala je ostavku nakon šest mjeseci mandata koji su obilježile njezine izjave o antisemitizmu na kampusu i optužbe za plagijat. U pismu ostavke Gay je odluku opisala kao neopisivo teškom te je iznijela da je u interesu Harvarda njezin odlazak kako bi se fokus pomaknuo s bilo kojeg pojedinca na instituciju, piše Reuters.

Gay je prva Afroamerikanka koja je postala predsjednica Harvarda i druga žena na toj poziciji

Pod posebno oko javnosti Gay je došla nakon što je s bivšom predsjednicom Sveučilišta u Pennsylvaniji i predsjednicom Tehnološkog instituta Massachusetts svjedočila pred Kongresom o porastu antisemitizma na sveučilišnim kampusima. Njih troje, navodi Reuters, odbilo je dati ‘da’ ili ‘ne’ odgovor na pitanje bi li pozivanje na genocid nad Židovima prekršilo kodekse ponašanja njihovih institucija po pitanju maltretiranja i uznemiravanja. Kako piše Guardian, Gay se naknadno ispričala zbog toga.

Nakon toga više od 70 američkih zakonodavaca potpisalo je pismo u kojem zahtijevaju da upravni odbori triju sveučilišta smijene svoje predsjednike. Predsjednica Sveučilišta u Pennsylvaniji podnijela je ostavku, piše Reuters, a sada je to učinila i predsjednica Harvarda. Gay se zadnjih dana optuživalo i za plagiranje doktorske disertacije, no to se nije pokazalo istinitim. Ipak, u disertaciji će ispraviti nekoliko pogrešaka u citiranju, prenosi Reuters.

Gay će ostati predavati na fakultetu. Inače, Gay je prva Afroamerikanka koja je postala predsjednica Harvarda i druga žena na toj poziciji. Desničari su također govorili da je Gay postala predsjednica samo zbog težnje Harvarda za promoviranjem različitosti, dok su iz ‘National Action Network’ najavili prosvjed zbog njezina odlaska.

Izdvojeni članak
Claudia Goldin, dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju

Nobela za ekonomiju dobila profesorica s Harvarda: Otkrila zašto su žene manje plaćene od muškaraca

‘Zastrašujuće je biti izložen osobnim napadima i prijetnjama potaknutima rasnom mržnjom’

– Teško mi je bilo nositi se sa sumnjama u moju predanost suočavanju s mržnjom i održavanju znanstvene strogoće – dvije osnovne vrijednosti koje su temelj onoga što jesam – i zastrašujuće je biti izložen osobnim napadima i prijetnjama potaknutima rasnom mržnjom, spomenula je Gay u pismu.

Podsjetimo, Vrhovni sud SAD-a u lipnju je ukinuo kriterij pozitivne diskriminacije na temelju rase prilikom upisivanja fakulteta. Sud smatra da politika prijema kakvu su provodili Harvard i Sveučilište u Sjevernoj Karolini krši klauzulu Ustava koja jamči jednakost. U srpnju je pak američko Ministarstvo obrazovanja otvorilo novu istragu oko upisne politike na Harvardu, koja daje prednost kod upisa na faks kandidatima čiji su članovi obitelji bivši studenti tog sveučilišta odnosno alumni, a većinom je riječ o osobama bijele rase.