Pretraga

Istaknuta studentica o novom Zakonu o visokom obrazovanju: ‘Ovo smo čekali 20 godina’

A- A+

‘Napokon mogu reći da za studente stručnih studija u Hrvatskoj dolaze neka sretnija vremena’. Izjava je to Dijane Radovniković, studentske aktivistice, uoči glasanja o novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanosti. Sindikalisti ne dijele njeno oduševljenje. Oni su djelomično nezadovoljni jer se neke nedorečenosti u zakonskom nacrtu nisu riješile uoči drugog čitanja.

dijana radovniković konferencija

Darko Klasić, Dario Hrebak i Dijana Radovniković na konferenciji za novinare o Zakonu o visokom obrazovanju
Foto: fotografija čitatelja

Danas je na drugom čitanju bio konačni prijedlog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, a tom su prilikom istaknuti akteri, sa studentske i radničke strane, održali konferencije za novinare.

Izdvojeni članak

Sabor zaključio raspravu o novom zakonu o visokom obrazovanju: Ovo je 5 važnih stvari koje morate znati

‘Ovo je nešto što smo čekali 20 godina’

U 10:00 konferenciju su održali zastupnici HSLS-a Darko Hrebak i Darko Klasić, te Dijana Radovniković, jedna od predvodnica inicijative 300=300, održali su konferenciju za medije. HSLS je najavio da će podržati donošenje novog zakona.

– Ovo je nešto što smo čekali 20 godina i nešto na čemu intenzivno radimo posljednje dvije. Željela bih zahvalili ministru Fuchsu na razumijevanju i razumu. Velika je hrabrost donijeti ovakav Zakon u Republici Hrvatskoj obzirom na neke lobije. Velika hvala HSLS-u, zastupniku Klasiću, koji je bio naš glas od prvog dana i koji nas je pratio na našem putu. Napokon mogu reći da za studente stručnih studija u Hrvatskoj dolaze neka sretnija vremena, kazala je Radovniković.

Podsjetimo, studenti stručnih studija nakon izjednačavanja kvalifikacijskih razina u Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, ovim će Zakonom dobiti i nove titule nakon završetka diplomskog studija. Po novome će biti magistri i magistre struke, za razliku od stručne specijalističke titule koja je mnoge zbunjivala.

Sindikalisti nisu posve zadovoljni

Novi sindikalni predsjednik Tvrtko Smital istaknuo je da nije zadovoljan što nije došlo do interakcije s Ministarstvom znanosti i obrazovanja oko nekih točaka koje je, smatraju trebalo bolje urediti i popraviti, uoči drugog čitanja u Hrvatskom saboru.

– Postoji nekoliko stvari koje nas osobito zabrinjavaju iz pozicije naših članova. Nije bilo energije, vremena, dovoljno aktivnosti na strani Ministarstva. Mi smo bili spremni uložiti dodatan napor, imali smo pripremljena rješenja, čak i u konkretnom amandmanskom obliku. Nažalost, to se nije dogodilo. Pomalo smo frustrirani zbog toga što su se relativno jednostavnim intervencijama neke nedorečenosti mogle zatvoriti, a nisu, istaknuo je Smital.

Izdvojeni članak
medicinska sestra u bolnici

Ministar Fuchs osvrnuo se na lažne srpske diplome medicinskih sestara iz Pule

Sindikalisti su stava, dodao je, da se svaka utakmica igra do zadnje minute. Mogu razumjeti trud Ministarstva, no misle da se moglo učiniti više. Citirali su problem s referiranjem na Zakon o općem upravnom postupku, umjesto Zakona o radu kada je u pitanju zaštita radničkih prava. Smital je istaknuo problem ‘garantiranog’ napredovanja u viša radna mjesta za sve koji zadovoljavaju uvjete. To sindikalistima ne djeluje financijski održivo za sustav.

– Postoje i tumačenja da napredovanje nije garantirano već uvjetovano ukupnim sredstvima za plaće u programskim ugovorima. Ta stvar nije dorečena čak na razini da mi ne možemo vrijednosno reći je li taj model ispravan ili ne, istaknuo je novi sindikalni predsjednik pa napomenuo da su i programski ugovori nedorečeni u pogledu pregovora i sadržaja.

Cijelu konferenciju za novinare Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja možete pogledati u videu ispod.