Pretraga

Ministar Fuchs osvrnuo se na lažne srpske diplome medicinskih sestara iz Pule

A- A+

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, osvrnuo se na slučaj lažnih diploma Sveučilišta u Kragujevcu koje su dodijeljene nekim našim medicinskim sestrama. Spominjao je ‘izigravanje propisa’, a onda istaknuo da će novi Zakon o priznavanju inozemnih kvalifikacija u nekom segmentu utjecati na takve i slične slučajeve.

medicinska sestra u bolnici

Ilustracija: Unsplash

Priče o prevarenim medicinskim sestrama koje su studirale na dislociranom programu Sveučilišta u Kragujevcu pune medijske stupce posljednjih nekoliko tjedana. Tamošnji rektor i dekan uhićeni su zbog sumnje da su izvodili makinacije s upisima, a potom i izdavali, među ostalim, i lažne diplome hrvatskim medicinskim sestrama. Naših medicinskih sestara koje su tamo diplomirale je preko 40, a nekima od njih su već poništene diplome.

‘Kad imate izigravanje propisa, možemo samo zaliječiti posljedice’

Nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir ministru je znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, na današnjoj je raspravi o konačnom prijedlogu novog Zakona o visokom obrazovanju, postavila pitanje o lažnim kragujevačkim diplomama. Konkretno, pitala ga je zna li što je u pozadini tog slučaja i kako naše institucije kontroliraju takve sumnjive diplome.

– Naša Agencija to djelomično kontrolira, ali kad imate izigravanje propisa onda možemo samo zaliječiti posljedice i raditi ono što se zove damage control. Da se ne dogodi to i slični ‘kragujevci’, Zakon o priznavanju inozemnih kvalifikacije propisuje da više nije jedini kriterij da neka škola iz zemlje trećeg svijeta, nije riječ o EU prostoru, samo ima licencu u toj zemlji pa ćemo mi sada priznati kvalifikaciju. Zato u zakonu stoji da poslodavac mora provjeriti znanje, kazao je ministar Fuchs.

Izdvojeni članak
fakultetska diploma

Imamo detalje: Rektor i suradnik prodavali diplome, oštetili sveučilište i faks za preko 8 milijuna dinara

Prvi je faks ukinut jer je radio protuzakonito

Podsjetimo, medicinske su sestre prvotno studirale na dislociranom studiju fakulteta iz Tuzle. Za vrijeme mandata ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića država je 2013. godine utvrdila da taj faks na našim prostorima, odnosno dislocirani studij djeluje protivno propisima. Taj je studij, pod okriljem nevladine organizacije Europskog centra za mir i razvoj, zbog toga ukinut.

Studentice i studenti koji su tu studirali nisu ostali na cjedilu. Oni su nakon dijela studija na nepropisnom tuzlanskom faksu nastavili studirati na dislociranom studiju sestrinstva, također u Puli, no u režiji Sveučilišta u Kragujevcu. Obavljali su to, opet, preko Europskog centra za mir i razvoj u Puli.

Kada je ljetos došlo do uhićenja rektora i dekana iz Kragujevca, ovo je postala tema u hrvatskom javnom prostoru, a posebno zbog toga što jednu kragujevačku diplomu sestrinstva ima i supruga predsjednika SDP-a Peđe Grbina.