Pretraga

Izabran novi predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, evo tko je on

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu tijelo je koje predstavlja sve studente Sveučilišta i trebalo bi se boriti za bolju kvalitetu studentskog života i poboljšanje i ostvarivanje studentskih prava. Jučer je održana konstituirajuća sjednica na kojoj je za predsjednika Zbora izabran student politologije, Matej Smetiško.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Matej Smetiško izabran je za novog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu na konstituirajućoj sjednici koja se održala jučer u popodnevnim satima. Na ovoj poziciji Smetiško je zamijenio dosadašnjeg predsjednika Nediljka Jerkovića.

Izdvojeni članak

KOMENTAR Studentski izbori iliti koga boli ona stvar

Smetiško, inače Slavonac koji studira politologiju, bio je jedini kandidat za ovu funkciju pa nije čudno da je pobijedio s 43 glasa za, 3 glasa protiv te je 1 glas ostao suzdržan.

Matej Smetiško bio je član i prethodnog saziva sveučilišnog zbora, a ove godine u Zbor je ušao preko pobjedničke liste Studenti za studente putem izbora koji su se održali krajem prošle akademske godine. Za ulazak Smetiška u Studentski zbor Sveučilišta tada je glasalo 3096 studenata.

U svojem programu novi predsjednik ističe transparentnost u radu zbora, pristupačnost zbora, bolje korištenje iksice (povećanje mogućnosti korištenja), suradnju sa studentskim udrugama, sport na Sveučilištu i slično, te ističe i projekt Zdravo sveučilište koji je bio i temelj programa cijele pobjedničke liste Studenti za studente koja je pobijedila na izborima za Zbor.

O Studentskom zboru Sveučilišta

Skupština Studentskog zboar Sveučilišta u Zagrebu broji 17 članova koji su direktno na izborima izabrani u Zbor te 34 članova koji su predstavnici svake sastavnice Sveučilišta (njih u sveučilišni zbor šalju zborovi sastavnice). Studentski zbor vodi Predsjedništvo u kojem se nalazi po jedan predstavnik Skupštine iz umjetničkog, biotehničkog, biomedicinskog, tehničkog, prirodoslovnog, dva predstavnika društveno – humanističkog područja te dva predstavnika Skupštine izabranih direktno na izborima (to jest, dva predstavnika „sveučilišne liste“). Presjedništvom predsjeda predsjednik čiji mandat traje godinu dana, a može se jednom ponoviti.