Pretraga

KOMENTAR Studentski izbori iliti koga boli ona stvar

A- A+

Studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu održali su se uspješno. Jupi. Nigdje nije bilo prijavljenih nepravilnosti i sve skupa je to bila jedna prava lijepa demokratska priča. Čije rezultate smo doduše čekali pet dana, a neke još uvijek ne znamo, ali dobro ajde. Ustvari, nemamo ni podatke o izlaznosti, ali i tu je sve sasvim pravilno jer po Pravilniku ih ni ne trebamo znati. Izbori za studentske predstavnike zanimljivi su samo studentskoj eliti, a prosječan student nije ni svjestan što se to prošlog tjedna događalo.

Foto: pixabay.com

O studentskim izborima puno govori činjenica da sveučilišne liste koje su se natjecale za ulazak u sveučilišni zbor na svojim Facebook stranicama putem kojih su komunicirali za vrijeme kampanje nisu objavile apsolutno ništa nakon što su izašli privremeni rezultati.

Izdvojeni članak

Poznati svi rezultati izbora: Evo tko su novi studentski predstavnici

Studenti za studente koji su osvojili svih 17 mjesta u zboru nisu na svojem Facebooku ni objavili da su pobijedili, a kamoli da su se zahvalili biračima. S druge strane, oni s liste Zajedno nakon izbora su se na svojoj stranici zahvalili biračima, ali nakon toga više nisu ništa objavljivali, pa ni rezultate izbora.

Već samo to ukazuje na nekulturu studentskih izbora. Na pitanje ‘zašto nisu objavili ništa nakon izbora’, odgovor je vrlo jednostavan:  više ih nije briga. Studenti za studente svoje su glasove pokupili, ušli su u Zbor i sad im studenti više baš i ne trebaju. Ovi s liste Zajedno su izgubili, pa što ih više uopće briga što će tko o njima misliti.

Ili samo nitko ne vidi zašto bi ikome polagao račune. Tako ionako funkcioniraju ovi izbori. Na primjer, na stranicama Arhitektonskog fakulteta još uvijek je nemoguće pronaći privremene rezultate izbora koji su trebali biti objavljeni prošlog četvrtka. I nikom ništa. Budući da Pravilnik o izborima za studentski zbor ne propisuje kada trebaju biti objavljeni rezultati izbora za Studentski zbor Sveučilišta, i to je potrajalo. I to pet (5) !!! dana. U kojem još svemiru se glasački listići broje pet dana osim u akademskom, nepoznato je.

Osim toga, još uvijek ne znamo ni kolika je izlaznost birača bila ovaj put. Na prošlim izborima, prije dvije godine, ona je iznosila oko 16 posto. Ovoga puta bi mogla biti nešto viša, ali i dalje – jadna. Studenti ne vide zašto bi glasali. Odu ako ih netko zamoli. Ili ako su članovi udruga koje podržavaju kandidate, a tih udruga je sveukupno 49. Ili ako su kandidati, logično. I eto ti postotka izlaznosti.

Puno o tome govori i odgovor na pitanje “koja je vaša prednost pred konkurentskom listom” na koje je za nas odgovorio Josip Periša, kandidat pobjedničke liste. On je rekao, ustvari vrlo iskreno i jednostavno: “duplo veći broj studentskih udruga koje podupiru našu listu”. Dakle, poticanje izlaznosti osim ove koju trenutno imamo, ne dolazi u obzir. Isticanje stvari iz programa (kojeg usput budi rečeno od ove, pobjedničke, liste još uvijek nismo vidjeli) također nije prednost. Prednost su udruge koje ih podupiru jer su upravo to ljudi koji će doći i glasati na izborima. U biti, oni se bezveze i održavaju. Tko skupi više udruga u podršci neka pobjedi.

Izdvojeni članak

Studentski zbor u Zagrebu godišnje raspolaže s preko milijun kuna, a internetsku stranicu nema mjesecima

Praktički imamo studentsku elitu za koju prosječan student koji se bori sa seminarima i ispitima ne samo da ne mari, nego i ne zna. I onda ta studentska elita među sobom igra igre (odlična priprema za velike političke igre), svađa se, sastanči, ne objavljuje o čemu sastanči, nema web stranicu… Ustvari, pokušajte doći do podatka tko su trenutni članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Vrlo osnovan podatak, ali ne ide, jelda? To je otprilike kao da kao građanin želite provjeriti tko čini Vladu, ali nigdje ne možete pronaći taj podatak.

Prekrasni uvjeti za rad tijela koje predstavlja studente Sveučilišta u Zagrebu. Hoće li se što s novoizabranim kandidatima od sljedeće godine promijeniti, teško je povjerovati. Studenti za studente u svojim redovima imaju 4 trenutna člana Zbora. Na početku online kampanje prikazivali su se kao nastavljači sadašnjeg Zbora – pisali su o uspjesima postignutima u zadnje 2 godine , da bi se kasnije, u intervjuu za naš portal, ogradili od trenutnog Zbora i rekli da su oni nova lica. Nula posto jasnoće o tome tko su onda oni zapravo.

Svakako, oni su 17 studenata koji će od sljedeće akademske godine sjediti u studentskom zboru najvećeg hrvatskog sveučilišta i predstavljati više od 70.000 studenata. A mi ćemo pratiti njihove poteze.

Ostali tekstovi na ovu temu:

Poznati svi rezultati izbora: Evo tko su novi studentski predstavnici

Čekamo ih već dva dana, a čekat ćemo još: Poznato kada će biti objavljeni rezultati studentskih izbora

[FOTO] Predsjednica Grabar-Kitarović stigla na faks i glasala na studentskim izborima

Počinju studentski izbori: Saznajte sve o njima i iskoristite svoje glasačko pravo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da izlazi na studentske izbore

[Sveučilišna lista Studenti za studente] Josip Periša: Duplo veći broj studentskih udruga podupire našu listu

[Sveučilišna lista Zajedno] Karlo Anić: Naši kandidati su kvalitetni, imaju želju, radišni su i s iskustvom

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da izlazi na studentske izbore

Prijetnje uoči studentskih izbora: ‘Za tebe bi bilo najbolje da prihvatiš te kandidature’

Objavljena je konačna lista kandidata za studentske izbore: Evo za koga možete glasati

Koliko puta moramo ponoviti? Ne, ne trebaju nam e-indeksi, postoji jednostavnije rješenje

Po prvi put u povijesti krenula Facebook kampanja za studentske izbore

Preko 70 tisuća studenata dobiva nove predstavnike: Poznat datum izbora na Sveučilištu u Zagrebu