Pretraga

Izglasano: Kreće štrajk na Filozofskom ako Senat opet ne potvrdi dekanicu

A- A+

Nakon trodnevnog referenduma jučer je izglasan štrajk zaposlenika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod organizacijom Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. U svojem priopćenju, glavni povjerenik NSZVO-a na FFZG-u Predrag Matković ističe kako kretanje u štrajk ovisi o odlukama Senata na njihovoj sljedećoj sjednici 9. svibnja. Malo vijeće Sindikata održalo je i svoju sjednicu te je odlučilo da neće uložiti veto na štrajk.

Totalna prevara foto: Sveučilišna platforma

Izdvojeni članak

Kandidatura predloženice za dekanicu FFZG-a na ledu: Rektor preispituje njezine medijske istupe

Jučer je izglasan štrajk zaposlenika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dogodilo se to nakon trodnevnog referenduma koji je organizirao Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja među svojim članovima podružnice sindikata na FF-u.

Na referendum izašlo 283 od 372 člana sindikata

Od ukupno 372 člana, izjasnilo se njih 283. To čini 76% svih članova što znači da je zadovoljena kvota od dvije trećine ili 66% članova koji moraju izaći na referendum da bi bio važeći. Svojim glasom ZA štrajk je podržalo 240 članova sindikata, što na ukupan broj čini 85% od svih birača koji su glasali. Glasova PROTIV je bilo 40, dok su 3 bila nevažeća što zajedno čini 15% ostalih članova.

Malo vijeće NSZVO-a je, za vrijeme trajanja referenduma, održalo sjednicu na kojoj je odlučeno da se neće uložiti veto na štrajk Filozofskog jer razloge smatraju opravdanima.

Referendumsko pitanje glasilo je ‘Jeste li spremni sudjelovati u štrajku radi zaštite prava na autonomiju visokog učilišta odnosno akademsku samoupravu na Filozofskom fakultetu i to u slučaju da na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, koja će se održati 9.5.2017., iz bilo kojeg razloga izostane odluka o davanju suglasnosti na program rada kandidatkinje za dekanicu Fakulteta kao i u slučaju da se izabranim predstavnicima našeg Fakulteta ne omogući punopravno sudjelovanje u radu sjednice Senata’.

Izdvojeni članak

Mega transparent kao poruka za upravu Sveučilišta: Totalna prevara

Štrajk je uvjetan te ovisi o odlukama Senata na sljedećoj sjednici

Budući da malo vijeće NSZVO-a nije uložilo veto na zahtjev članova sindikalne podružnice za odobrenjem štrajka na FF-u, saznajemo da će se pričekati odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu sa sjednice koja će se održati 9. svibnja 2017. Ovisno o odlukama Senata, dan nakon članovi Sindikata ili će krenuti u štrajk ili ne.

Rezultate referenduma o štrajku objavila je i Inicijativa za Filozofski na svojoj Facebook stranici u kojoj, između ostalog, navodi i koje to odluke Senat mora donijeti na sljedećoj sjednici kako bi se izbjegao štrajk na FF-u.

– 240 članova izjasnilo se ZA štrajk ukoliko Senat Sveučilišta u Zagrebu ne uzme u razmatranje program predloženice za dekanicu i ne prihvati demokratski izabrane nove članove Senata s Filozofskog fakulteta, stoji u njihovoj objavi.

Podsjetimo se da je rektor Damir Boras na prošloj sjednici Senata odlučio pomaknuti točku o izglasavanju suglasnosti na program predloženice za dekanicu Filozofskog. Jedan od razloga, kako je rekao Boras na sjednici, leži u ‘upitnim medijskim istupima’ dotične profesorice. O toj temi više možete pročitati ovdje.