Pretraga

Izložba na TTF-u koja prati osudu LGBT+ osoba kroz povijest

A- A+

Criminal queers je izložba zanimljive tematike koja propituje odnos društva, kriminalizaciju i isključivanje homoseksualnih ljudi iz društva. Autor izložbe je mladi umjetnik Dominika Brandibur, a izložba se održala u galeriji Tekstilno – tehnološkog fakulteta.

foto: PR

Izložba proučava kriminalizaciju queer osoba kroz povijest kroz ilustracije androgenih i feminiziranih muškaraca okruženi motivima koji su kroz povijest označavale LGBT+ zajednicu, a su smješteni su u kontrast s muževnim povijesnim simbolom crvene boje. Jedan od tih simbola LGBT+ zajednice je cvijet maćuhice (eng. pansy), a ta riječ se nerijetko i danas koristi kao uvreda gay muškarcima.

foto: PR

“Ovom izložbom htio sam napraviti svojevrsnu retrospektivu pozicioniranja LGBT+ osoba unutar društva i kako se LGBT+ osobe godinama marginaliziralo te koliko daleko smo danas došli s prihvaćanjem i aktivnim uključivanjem LGBT+ osoba u društvu. No, činjenica je da je ova izložba i dalje radikalna jer situacija u svijetu nije nipošto bolja nego prije – u Brunejima je nedavno legalizirano ubijanje LGBT+ osoba, a u SAD-u vijećaju o tomu smiju li poslodavci diskriminirati svoje osoblje na temelju njihove seksualne orijentacije. To što se i dalje radi hajka oko toga da se javnosti predstavila izložba LGBT+ tematike je i dalje znak toga da društvo mora poraditi na tomu da postane što otvorenije i obrazovanije po pitanju LGBT+ tema.”, rekao je Dominik.

Izložbe koje se bave LGBT+ tematikom su nam važne zbog vidljivosti zajednice, ali i povijesni aspekt ove izložbe je veoma bitan jer educira i podsjeća društvo kroz što su sve LGBT+ osobe morale prolaziti kroz povijest i kako dugo da bi došli do situacije u kojoj su danas. Međutim, također nas podsjeća na to koliko su stvari ostale jednake u nekim zemljama i kako svugdje situacija nije ni približno idealna baš kako je Dominik spomenuo.

foto: PR

foto: PR

foto: PR

foto: PR

foto: PR

foto: PR

foto: PR

foto: PR