Pretraga

Je li to moguće? Najpoznatiji hrvatski sindikalist otišao je u penziju, evo tko će ga zamijeniti

A- A+

Najpoznatiji hrvatski sindikalist, utemeljitelj, dugogodišnji čelnik i, u zadnje vrijeme, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić otišao je u penziju. Od 1. siječnja 2023. naslijedio ga je Matija Kroflin čime je službeno dovršen proces izbora novog sindikalnog vodstva. No, kako napominju sindikalisti, Ribić će, unatoč umirovljenju, i dalje igrati važnu ulogu u Sindikatu.

vilim ribić

Najpoznatiji hrvatski sindikalist Vilim Ribić
foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Vilim Ribić, vjerojatno najpoznatiji sindikalist u Hrvatskoj, otišao je u penziju.

Bio je pokretački duh Sindikata

Kako su javili iz njemu matičnog Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kojeg je osnovao i čiji je bio dugogodišnji čelnik, a zadnje glavni tajnik, 31. prosinca 2022. otišao je u zasluženu mirovinu pa time prestao obnašati bilo kakvu funkciju unutar Sindikata.

Bio je, ističu sindikalisti, njihov spiritus movens (hrv. pokretački duh). Na njegovu posljednju poziciju, onu glavnog sindikalnog tajnika, od 1. siječnja 2023. sjest će Matija Kroflin, magistar ekonomije i dugogodišnji makroekonomist unutar Nezavisnog sindikata.

Kroflin je javnosti već poznat kao jedan od isturenijih sindikalista budući da je posljednje dvije godine, uz svoju makroekonomsku ulogu, bio službeno i Ribićev pomoćnik pa se tako pojavljivao na konferencijama za novinare.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje, sveučilište

Sindikat u visokom obrazovanju izabrao novo vodstvo: Pogledajte tko su

Ribić će, na neki način, i dalje biti tu

Ovim imenovanjem dovršen je proces izbora novog vodstva Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ranije je, podsjetimo, izabran Tvrtko Smital za predsjednika Sindikata, Igor Čajkušić za potpredsjednika, dok je za predsjednika Velikog vijeća izabran Predrag Marković.

– Članovi Sindikata mogu biti sigurni da će Sindikat i dalje biti snažan zagovaratelj unaprjeđenja njihove materijalne pozicije, razvoja sustava u kojem rade, ali i utjecajna društvena organizacija s jasnim načelima i ciljevima djelovanja, istaknuli su iz Sindikata.

Ribić je službeno u penziji, no njegov utjecaj u Sindikatu i dalje ćemo osjećati. To ističu i sindikalisti koji podsjećaju na njegovo članstvo unutar Senata i savjetničku ulogu.

– Vilim Ribić će svojim iskustvom, znanjem i savjetima u narednom razdoblju pomagati i iz mirovine u svojstvu savjetnika te kao član Senata Sindikata, zajedno s drugim bivšim čelnicima Sindikata, a pred novim čelništvom posao je održavanja, ali i postupnog unaprjeđenja visokih standarda djelovanja koje je Sindikat dostigao u proteklom razdoblju, zaključuju.